Uskrsni ručak je vrijeme okupljanja cijele obitelji, a uz šarene pisanice glavno mjesto na stolu zauzima šunka. Ukoliko još niste odlučili na koji ćete je način pripremiti ove godine, mi vam predlažemo da to učinite na najjednostavniji način - kuhanjem u običnoj vodi s minimalnim dodatkom začina.
Šunka je svinjski but obrađen na različite načine, dimljeni i usoljeni obično se priprema za uskrsnju trpezu. Iako postoje brojni načini njegove pripreme kod nas najpopularniji je kuhanje mesa na kosti u vodi s dodatkom minimalnih začina.
Kuhana šunka - sastojci:
- šunka
- lovorov list
- svježi peršin
Kuhanje šunke - postupak:
- Dan prije pripreme točnije 24 sata ranije šunku stavite u hladnu vodu koja će iz nje izvući višak soli. Šunku zarolajte, povežite je sa špagom kako bi zadržala svoj oblik, blanširajte je u malo vode te je nakon kratkog vremena stavite u novi lonac s hladnom vodom u koji ste stavili lovorov list i peršin.
- Nakon toga šunku kuhajte računajući kako je ½ sata kuhanja potrebno po kilogramu šunke. Kada je šunka gotova, omotajte je aluminijskom folijom i pritisnite težim predmetom kako bi zadržala svoju formu koja će spriječiti da se meso raspadne prilikom rezanja.
- Najmanje tri sata šunku ostavite da odstoji i nakon toga je režite na tanke kriške, poslužite uz hren, mladi luk i rotkvice.
Inspirirajte se s receptima sa šunkom:
Dobar tek!