I ne čudi: linzeri su utjelovljenje topline doma i mirisa Božića.
Nazvani prema austrijskom gradu Linzu, smještenom uz Dunav i poznatom po bogatoj kulturnoj i glazbenoj tradiciji, ti keksi danas su nezaobilazan dio blagdanskog repertoara.
Prhko tijesto i omiljeni pekmez odmah nas vraćaju u djetinjstvo, a posebno je zanimljivo da su linzeri u današnjem obliku nastali sasvim slučajno - kao nusproizvod recepta za tortu.
Naime, Linzertorte, slastica iz 1653. godine, bila je prhka pita punjena pekmezom od crnog ribiza, a upravo je ona inspirirala i naš ovogodišnji blagdanski eksperiment. Umjesto klasičnih linzera odlučili smo pripremiti njihovu najjednostavniju varijantu: linzere u obliku pite.
Detaljan pisani i videorecept možete pronaći u nastavku.
Pogledajte video:
Pročitajte i naš recept za klasične linzere.
Ovdje možete pronaći detaljan vodič za izradu prhkog tijesta.
Tražite još recepata za sitne božićne kolače?
Ovdje smo pripremile bogat popis recepata za sitne i kremaste božićne kolače.
Tražite još recepata za torte, kolače, pite, savijače ili tradicionalne slastice naših baka?
Pogledajte popis s više od 150 slatkih recepata na jednom mjestu.