I ne čudi: linzeri su utjelovljenje topline doma i mirisa Božića.

Nazvani prema austrijskom gradu Linzu, smještenom uz Dunav i poznatom po bogatoj kulturnoj i glazbenoj tradiciji, ti keksi danas su nezaobilazan dio blagdanskog repertoara.

Prhko tijesto i omiljeni pekmez odmah nas vraćaju u djetinjstvo, a posebno je zanimljivo da su linzeri u današnjem obliku nastali sasvim slučajno - kao nusproizvod recepta za tortu.

 

Linzer pita Foto: Tibor Marochini/Zadovoljna.hr

Naime, Linzertorte, slastica iz 1653. godine, bila je prhka pita punjena pekmezom od crnog ribiza, a upravo je ona inspirirala i naš ovogodišnji blagdanski eksperiment. Umjesto klasičnih linzera odlučili smo pripremiti njihovu najjednostavniju varijantu: linzere u obliku pite.

Linzer pita Foto: Tibor Marochini/Zadovoljna.hr

Detaljan pisani i videorecept možete pronaći u nastavku.

Pogledajte video:

Pročitajte i naš recept za klasične linzere. 

Ovdje možete pronaći detaljan vodič za izradu prhkog tijesta. 

Tražite još recepata za sitne božićne kolače? 

Ovdje smo pripremile bogat popis recepata za sitne i kremaste božićne kolače. 

Tražite još recepata za torte, kolače, pite, savijače ili tradicionalne slastice naših baka?

Pogledajte popis s više od 150 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Recept za šape, stare kekse koji su gotovi u tri jednostavna koraka

Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima

Keksići koje svi vole: Ovo je najbolji recept za oraščiće

Ne možemo zamisliti Božić bez njih: Recept za najbolje čokoladne medenjake