Lungić, odnosno svinjski file, svestrani je komad mesa koji se priprema tako brzo i lako. Dovoljno ga je tek začiniti i kratko termički obraditi, a neki ga biraju čak i prije junećeg filea, odnosno bifteka.
U nastavku donosimo recept za svečani, a jednostavni ručak koji uključuje pleteni lungić sa začinima te ukusni krumpir koji se priprema brzo i lako, a okus je fantastičan.
Pleteni lungić s krumpirima – sastojci:
- 1 lungić ( oko 600 g)
- 3 žlice senfa
- 1 žlica meda
- 2 žlice maslinova ulja
- Sol, papar, češnjak u prahu ili granulama
Za prilog:
- 1 kg krumpira
- 3 češnja češnjaka
- 100 g slanine
- Sol, papar, mljevena crvena paprika, peršin
Pleteni lungić s krumpirima – priprema:
- Lungić očistite od žilica i dobro ga začinite solju, paprom i češnjakom. Uzduž ga prerežite na pola, ali ne do kraja, već tako da vrh ostane spojen. Dva dijela lungića isprepletite kao pletenicu.
- U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, senf i med pa obilno premažite pletenicu od lungića. Pleteni komad mesa kratko prepržite na malo maslaca, pet minuta sa svake strane. Prebacite ga u pleh pa stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite 30 minuta. Nakon 30 minuta izvadite iz pećnice, prekrijte i ostavite da odmori dok pripremate krumpire.
- Krumpir ogulite pa ga skuhajte. U zagrijanu tavu stavite slaninu i prepržite je dok ne pusti masnoću. Izvadite slaninu i na istoj masnoći prepržite češnjak. Dodajte krumpir, začinite pa vratite hrskavu slaninu.
- Lungić i krumpire poslužite uz osvježavajuću salatu.
U nastavku možete pronaći još ukusnih ideja za ručak.
Dobar tek!