Njoki bolonjez
Njoki bolonjez (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Kao lazanje, ali brže i lakše: Recept za kremaste njoke s bolonjezom i sirom

03-09-2023 Piše L.Š.
komentari

Njoki, bolonjez, bešamel i sir – kombinacija je koja će zasigurno oduševiti velike i malene. Iako su sastojci gotovo isti kao za omiljene lazanje, ovo ljeto gotovo je upola brže, a priprema je tako jednostavna.

Njoki s bolonjezom savršen su izbor za recikliranje popularnog umaka, ali zbog ovog jela definitivno vrijedi napraviti i svježi bolonjez pa pripremu nastaviti prema receptu.

Kremaste njoke s bolonjezom – sastojci:

  • 400 g njoka
  • 300 g mljevenog mesa po izboru
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 250 ml pasirane rajčice
U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Za domaći dodatak za bolonjez:

  • Žlica brašna
  • Dvije žličice mljevene paprike
  • Sol, papar, origano, bosiljak, lovorov list
  • 200 ml vode

Za bešamel:

  • 70 g maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 600 ml mlijeka
  • Sol, papar, muškatni oraščić
  • 150 g parmezana

Kremaste njoke s bolonjezom – priprema:

  1. Pripremite varijantu bolonjeza. Na malo ulja prepržite luk i češnjak, dodajte meso pa začinite po želji. Dodajte i sitno sjeckanu mrkvu pa podlijte s malo vode ili temeljca. Nakon pola sata dodajte mješavinu brašna, mljevene paprike, začina i vode. Kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Dodajte i pasiranu rajčicu pa kuhajte još 15 minuta.
  2. Skuhajte njoke, pomiješajte ih s bolonjezom i prebacite u posudu za pećnicu.
  3. Pripremite bešamel. Na malo maslaca dodajte brašno i kratko ga prepržite dok ne zamiriše. Maknite s vatre i dodajte mlijeko neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Vratite na laganu vatru, dodajte začine i sir pa miješajte sve dok se ne zgusne.
  4. Prelijte njoke s bešamelom i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

U nastavku pronađite ideju za još ukusnih recepata s tjesteninom i njokama. 

Zapečeni njoki Zapečeni njoki sa sirom: Najlakši recept za prefin ručak koji se "sam skuha" Zapečeni njoki Recept za zapečene njoke toliko ukusne da nećete ni primijetiti da nema mesa Njoki s piletinom Jeli bismo ih svaki dan: Najlakši recept za kremaste njoke s piletinom Barbie pasta Barbie pasta: Recept za ružičastu rapsodiju koja je osvojila društvene mreže Kremsta tjestenina sa špinatom Ručak za 20-ak minuta: Božanstveno kremasta tjestenina Kremasta tjestenina s piletinom Recept za finu kremastu tjesteninu s piletinom Recept za tjesteninu s povrćem Recept iz snova za najkremastiju tjesteninu s piletinom i povrćem iz jednog lonca

Dobar tek! 

Pročitaj još
Pročitaj još