Lungić, odnosno svinjski file, svestrani je komad mesa koji se priprema tako brzo i lako. Dovoljno ga je tek začiniti i kratko termički obraditi, a neki ga biraju čak i prije junećeg filea, odnosno bifteka.

U nastavku donosimo recept za svečani, a jednostavni ručak koji uključuje pleteni lungić sa začinima te ukusni krumpir koji se priprema brzo i lako, a okus je fantastičan.

Pleteni lungić s krumpirima – sastojci:

  • 1 lungić ( oko 600 g)
  • 3 žlice senfa
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice maslinova ulja
  • Sol, papar, češnjak u prahu ili granulama

Za prilog:

  • 1 kg krumpira
  • 3 češnja češnjaka
  • 100 g slanine
  • Sol, papar, mljevena crvena paprika, peršin

Pleteni lungić s krumpirima – priprema:

  1. Lungić očistite od žilica i dobro ga začinite solju, paprom i češnjakom. Uzduž ga prerežite na pola, ali ne do kraja, već tako da vrh ostane spojen. Dva dijela lungića isprepletite kao pletenicu.
  2. U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, senf i med pa obilno premažite pletenicu od lungića. Pleteni komad mesa kratko prepržite na malo maslaca, pet minuta sa svake strane. Prebacite ga u pleh pa stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite 30 minuta. Nakon 30 minuta izvadite iz pećnice, prekrijte i ostavite da odmori dok pripremate krumpire.
  3. Krumpir ogulite pa ga skuhajte. U zagrijanu tavu stavite slaninu i prepržite je dok ne pusti masnoću. Izvadite slaninu i na istoj masnoći prepržite češnjak. Dodajte krumpir, začinite pa vratite hrskavu slaninu.
  4. Lungić i krumpire poslužite uz osvježavajuću salatu.

U nastavku možete pronaći još ukusnih ideja za ručak.

Gulaš od gljiva Bombastični jesenski ručak: Gulaš od gljiva bez komadića mesa Lazanje s piletinom Tope se u ustima: Recept za lazanje s piletinom i dva fantastična umaka Hasselback piletina Gotovo za 15 minuta: Recept za najsočnija pileća prsa sa špinatom i sirom Pileća piccata Pileća prsa na naglo s divnim umakom koji se radi od samo četiri sastojka Recept za zapečenu piletinu Recept za zapečenu piletinu koja se topi u ustima zbog tako dobrog umaka od sira Njoke s bolonjezom Kao lazanje, ali brže i lakše: Recept za kremaste njoke s bolonjezom i sirom Recept za okruglice od riže Recept za fantastične okruglice zbog kojeg ćete uvijek skuhati nešto više riže

Dobar tek!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju