Hrvatske trgovine i tržnice trenutno obiluju borovnicama. To bobičasto voće obiluje vitaminom C i K, dijetalnim vlaknima, kalijem, kalcijem te nizom drugih hranjivih tvari.
Borovnice se mogu jesti u sirovom obliku te se obično dodaju jogurtu, zobenim kašama i drugim zdravim doručcima. No s njima se mogu ispeći i fini muffini.
Sastojci za muffine s borovnicama:
- 170 grama svježih borovnica
- 150 grama smeđeg šećera
- 110 grama brašna
- 60 grama kiselog vrhnja
- 60 ml svježe iscijeđenog soka naranče
- 55 grama rastopljenog maslaca
- korica jedne naranče
- 1 veliko jaje
- ½ čajne žličice praška za pecivo
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
Muffini s borovnicama - priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
- Premažite unutrašnjost kalupa za muffine uljem ili stavite po jednu papirnatu čašicu u svaki otvor.
- Naribajte koricu svježe naranče.
- Iscijedite sok naranče.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U drugoj zdjeli pomiješajte jaje sa šećerom, rastopljenim maslacem, kiselim vrhnjem, narančinim sokom i narančinom koricom.
- Pomiješajte suhe sastojke s mokrim sastojcima.
- Nježno umiješajte svježe borovnice u smjesu.
- Napunite svaku košaricu sa smjesom do otprilike 3/4 veličine košarice.
- Stavite peći muffine na 220 Celzijevih stupnjeva 5 minuta. Potom smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još 15 do 20 minuta.
- Ako niste sigurni jesu li muffini pečeni, provjerite s čačkalicom. Gurnite čačkalicu u jedan muffin – ako je čačkalica suha, kolačići su gotovi. Ako je čačkalica mokra, muffine ostavite peći još nekoliko minuta.
- Ohladite ih prije posluživanja.Dobar tek!
Inspirirajte se ostalim receptima s borovnicama:
Muffin s borovnicama
Foto: Stockfood