Volite li osvježavajuće voćne kolače, ali ste i čokoljubac, onda bi ljubičasti čoko kolač mogao biti vaš po vašem ukusu. Radi se bez pečenja, s podlogom od tamne čokolade i lomljenog keksa, voćnom kremom od borovnica i kupina divne ljubičaste boje i s ganache glazurom od bijele čokolade odozgo.

Zvuči zaista fantastično! A ljubičasti čoko kolač i izgleda fenomenalno, narezan na precizno isječene kocke, kako je to napravila autorica recepta Natalija Milodanović.

Ljubičasti čoko kolač napravila sam inspirirana s nekoliko sličnih recepata koje sam pripremila za novu knjigu Gospodarskog lista, i mogu vam reći da nam se baš, baš dopao krajnji rezultat. Kolač je i dekorativan i ukusan, a ne traži da uključite pećnicu zbog čega mu ni priprema nije uopće zahtjevna, kaže autorica bloga Mystic Cakes.

Iako se borovnice i kupine vezuju za ljeto, ovaj kolač ne morate praviti samo u sezoni jer se može koristiti voće iz zamrzivača.

Također, borovnice i kupine možete zamijeniti nekim drugim bobičastim voćem pa tako dolaze u obzir maline, jagode ili smrznuti miks šumskog voća koji uvijek možete lako naći u trgovinama, čak i ako niste na vrijeme razmišljali o ostavljanju vaših omiljenih bobica u zamrzivač.

Ovaj kremasti kolač donosi savršenu kombinaciju osvježavajućeg voćnog i čokoladnog okusa, a i njegova ljubičasta boja jako je primamljiva. Treba li još razloga da se već ovaj vikend zasladimo njime!

Ljubičasti čoko kolač koji se ne peče - 2 Ljubičasti čoko kolač i izgleda fenomenalno, narezan na precizno isječene kocke (Foto: Instagram@natalija_mysticcakes)

Ljubičasti čoko kolač – sastojci:

Za podlogu:

  • 250 ml mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 100 g margarina
  • 400 g lomljenog petit keksa

Za ljubičastu kremu od borovnica i kupina:

  • 450 g borovnica i kupina (u željenom odnosu)
  • 150 g šećera
  • 100 ml vode
  • sok pola limuna
  • 1 vrećica želatine – 10 g
  • 250 g mascarponea
  • 200 ml slatkog vrhnja

Za ganache od bijele čokolade:

  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 250 g bijele čokolade

Ljubičasti čoko kolač – priprema:

Podloga

  1. Stavite u lončić mlijeko, šećer i aromu vanilije pa postepeno zagrijte na srednje jakoj vatri do vrenja. Dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i margarin pa miješajte dok se sve ne otopi. Neka zakipi, pa skinite s vatre.
  2. Odmah u toplo ubacite sitno izlomljen petit keks i dobro promiješajte žlicom.
  3. Uzmite dublji pleh dimenzija 28×20 cm, blago nauljite dno da se smjesa ne zalijepi i istresite smjesu. Žlicom rasporedite svugdje ravnomjerno i utisnite tako da izravnate podlogu.
  4. Natalijin savjet: Ja koristim podesivi okvir za kolače koji preporučujem i vama ako ga imate. U tom slučaju razvucite okvir na spomenutu dimenziju i stavite ga na odgovarajuću tacnu, i utisnite unutar njega podlogu.
  5. Podlogu stavite u hladnjak dok pripremate kremu, da se ohladi i stegne.

Ljubičasta krema od borovnica i kupina

  1. Smrznute ili svježe borovnice i kupine stavite u lončić, dodajte šećer i nalijte vodu i sok limuna. Stavite na šporet na srednju vatru i prokuhajte pet do deset minuta dok se voće ne raspadne.
  2. Napomena: Možete koristiti samo borovnice, ili samo kupine, a ako ih kombinirate, sami odredite u kom odnosu. Ja sam koristila oko 150 g kupina i 300 g borovnica, iz zamrzivača. Možete koristiti i smrznuti miks šumskog voća, ili maline, kaže Natalija.
  3. Kada se voće raspalo, skinite s vatre i propasirajte ga kroz četku da se odstrane koštice i kožice s borovnica.
  4. Želatin pomiješajte s četiri žlice hladne vode i ostavite da nabubri. Otopite ga na najmanjoj vatri i umiješajte u toplu kašu od voća. Neka se prohladi na sobnoj temperaturi.
  5. Mascarpone stavite u plastičnu posudu i izmiksajte da postane pjenasto. Dodajte mlaku kašu od voća i mikserom na najmanjoj brzini lijepo sjedinite. U drugoj posudi posebno umutite slatku pavlaku u srednje čvrst šlag, i ručno ga žicom umiješajte u mascarpone s voćem.
  6. Kremu nanesite na ohlađenu podlogu i poravnajte. Stavite u hladnjak na najmanje jedan do dva sata da se krema stegne, prije izlijevanja ganache glazure. Ovo je jako važno jer ako se krema nije stegla, a sipate odozgo glazuru, može se dogoditi da vam se pomiješaju slojevi.
  7. Savjet: Kolač možete staviti na 20 do 30 minuta u zamrzivač, ako želite ubrzati vrijeme hlađenja kreme.

Ganache od bijele čokolade

  1. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja pa skinite s vatre. Ubacite bijelu čokoladu izlomljenu na kocke, neka odstoji tako minutu, dvije, pa žicom miješajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru.
  2. Sipajte ganache preko ohlađene ljubičaste kreme i poravnajte. Kolač stavite u hladnjak na par sati, a najbolje preko noći, da se dobro ohladi i stegne. Potom narežite na kocke i uživajte!

Ljubičasti čoko kolač koji se ne peče - 1 Kremasti kolač donosi savršenu kombinaciju osvježavajućeg voćnog i čokoladnog okusa (Foto: Instagram@natalija_mysticcakes)

Isprobajte i druge recepte za voćne kolače i torte:

Brzi kolač s marelicama Brzi kolač s marelicama: Recept "na čaše" s kojim ne možete pogriješiti

Torta Lijena žena Čokolada i voće, zaljubljeni par: Recept za brzu tortu s tri kreme

Torta s pistacijama, malinom i plazmom Pistacija, maline i plazma: Recept za tortu koja bi vam lako mogla postati nova omiljena

Tart s malinama i čokoladom blogerice Ivane Šteković Hrskavo, a tako kremasto: Recept za neodoljivi tart s malinama i čokoladom

Brza torta s malinama blogerice Staše Najbrža torta s malinama: Recept za koji vam treba 15 minuta

Ledeni vjetar Recept za ledeni vjetar, kolač stvoren za sve prigode

Voćni kolač Voćna fantazija: Recept za brzi kremasti kolač koji se topi u ustima

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju