Zvuči zaista fantastično! A ljubičasti čoko kolač i izgleda fenomenalno, narezan na precizno isječene kocke, kako je to napravila autorica recepta Natalija Milodanović.
Ljubičasti čoko kolač napravila sam inspirirana s nekoliko sličnih recepata koje sam pripremila za novu knjigu Gospodarskog lista, i mogu vam reći da nam se baš, baš dopao krajnji rezultat. Kolač je i dekorativan i ukusan, a ne traži da uključite pećnicu zbog čega mu ni priprema nije uopće zahtjevna, kaže autorica bloga Mystic Cakes.
Iako se borovnice i kupine vezuju za ljeto, ovaj kolač ne morate praviti samo u sezoni jer se može koristiti voće iz zamrzivača.
Također, borovnice i kupine možete zamijeniti nekim drugim bobičastim voćem pa tako dolaze u obzir maline, jagode ili smrznuti miks šumskog voća koji uvijek možete lako naći u trgovinama, čak i ako niste na vrijeme razmišljali o ostavljanju vaših omiljenih bobica u zamrzivač.
Ovaj kremasti kolač donosi savršenu kombinaciju osvježavajućeg voćnog i čokoladnog okusa, a i njegova ljubičasta boja jako je primamljiva. Treba li još razloga da se već ovaj vikend zasladimo njime!
Ljubičasti čoko kolač i izgleda fenomenalno, narezan na precizno isječene kocke (Foto: Instagram@natalija_mysticcakes)
Ljubičasti čoko kolač – sastojci:
Za podlogu:
- 250 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 150 g čokolade za kuhanje
- 100 g margarina
- 400 g lomljenog petit keksa
Za ljubičastu kremu od borovnica i kupina:
- 450 g borovnica i kupina (u željenom odnosu)
- 150 g šećera
- 100 ml vode
- sok pola limuna
- 1 vrećica želatine – 10 g
- 250 g mascarponea
- 200 ml slatkog vrhnja
Za ganache od bijele čokolade:
- 100 ml slatkog vrhnja
- 250 g bijele čokolade
Ljubičasti čoko kolač – priprema:
Podloga
- Stavite u lončić mlijeko, šećer i aromu vanilije pa postepeno zagrijte na srednje jakoj vatri do vrenja. Dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i margarin pa miješajte dok se sve ne otopi. Neka zakipi, pa skinite s vatre.
- Odmah u toplo ubacite sitno izlomljen petit keks i dobro promiješajte žlicom.
- Uzmite dublji pleh dimenzija 28×20 cm, blago nauljite dno da se smjesa ne zalijepi i istresite smjesu. Žlicom rasporedite svugdje ravnomjerno i utisnite tako da izravnate podlogu.
- Natalijin savjet: Ja koristim podesivi okvir za kolače koji preporučujem i vama ako ga imate. U tom slučaju razvucite okvir na spomenutu dimenziju i stavite ga na odgovarajuću tacnu, i utisnite unutar njega podlogu.
- Podlogu stavite u hladnjak dok pripremate kremu, da se ohladi i stegne.
Ljubičasta krema od borovnica i kupina
- Smrznute ili svježe borovnice i kupine stavite u lončić, dodajte šećer i nalijte vodu i sok limuna. Stavite na šporet na srednju vatru i prokuhajte pet do deset minuta dok se voće ne raspadne.
- Napomena: Možete koristiti samo borovnice, ili samo kupine, a ako ih kombinirate, sami odredite u kom odnosu. Ja sam koristila oko 150 g kupina i 300 g borovnica, iz zamrzivača. Možete koristiti i smrznuti miks šumskog voća, ili maline, kaže Natalija.
- Kada se voće raspalo, skinite s vatre i propasirajte ga kroz četku da se odstrane koštice i kožice s borovnica.
- Želatin pomiješajte s četiri žlice hladne vode i ostavite da nabubri. Otopite ga na najmanjoj vatri i umiješajte u toplu kašu od voća. Neka se prohladi na sobnoj temperaturi.
- Mascarpone stavite u plastičnu posudu i izmiksajte da postane pjenasto. Dodajte mlaku kašu od voća i mikserom na najmanjoj brzini lijepo sjedinite. U drugoj posudi posebno umutite slatku pavlaku u srednje čvrst šlag, i ručno ga žicom umiješajte u mascarpone s voćem.
- Kremu nanesite na ohlađenu podlogu i poravnajte. Stavite u hladnjak na najmanje jedan do dva sata da se krema stegne, prije izlijevanja ganache glazure. Ovo je jako važno jer ako se krema nije stegla, a sipate odozgo glazuru, može se dogoditi da vam se pomiješaju slojevi.
- Savjet: Kolač možete staviti na 20 do 30 minuta u zamrzivač, ako želite ubrzati vrijeme hlađenja kreme.
Ganache od bijele čokolade
- Zagrijte slatko vrhnje do vrenja pa skinite s vatre. Ubacite bijelu čokoladu izlomljenu na kocke, neka odstoji tako minutu, dvije, pa žicom miješajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru.
- Sipajte ganache preko ohlađene ljubičaste kreme i poravnajte. Kolač stavite u hladnjak na par sati, a najbolje preko noći, da se dobro ohladi i stegne. Potom narežite na kocke i uživajte!
Kremasti kolač donosi savršenu kombinaciju osvježavajućeg voćnog i čokoladnog okusa (Foto: Instagram@natalija_mysticcakes)
Isprobajte i druge recepte za voćne kolače i torte:
Dobar tek!