Hrvatske trgovine i tržnice trenutno obiluju borovnicama. To bobičasto voće obiluje vitaminom C i K, dijetalnim vlaknima, kalijem, kalcijem te nizom drugih hranjivih tvari.

Borovnice se mogu jesti u sirovom obliku te se obično dodaju jogurtu, zobenim kašama i drugim zdravim doručcima. No s njima se mogu ispeći i fini muffini.

Sastojci za muffine:
170 grama svježih borovnica
150 grama smeđeg šećera
110 grama brašna
60 grama kiselog vrhnja
60 ml svježe iscijeđenog soka naranče
55 grama rastopljenog maslaca
korica jedne naranče
1 veliko jaje
½ čajne žličice praška za pecivo
½ čajne žličice sode bikarbone
prstohvat soli

Slika nije dostupna Gotovi za tren: Fini muffini od kokosa bez trunke brašna

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.

2. Premažite unutrašnjost kalupa za muffine uljem ili stavite po jednu papirnatu čašicu u svaki otvor.

3. Naribajte koricu svježe naranče.

4. Iscijedite sok naranče.

Slika nije dostupna Doručak, ručak i(li) večera: Recept za brze i slasne pizza-muffine

5. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

6. U drugoj zdjeli pomiješajte jaje sa šećerom, rastopljenim maslacem, kiselim vrhnjem, narančinim sokom i narančinom koricom.

7. Pomiješajte suhe sastojke s mokrim sastojcima.

8. Nježno umiješajte svježe borovnice u smjesu.

9. Napunite svaku košaricu sa smjesom do otprilike 3/4 veličine košarice.

Sladoled od banana i borovnica Uživanje bez grižnje savjesti: Sladoled od samo dva sastojka gotov u pet minuta

10. Stavite peći muffine na 220 Celzijevih stupnjeva 5 minuta. Potom smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još 15 do 20 minuta.

11. Ako niste sigurni jesu li muffini pečeni, provjerite s čačkalicom. Gurnite čačkalicu u jedan muffin – ako je čačkalica suha, kolačići su gotovi. Ako je čačkalica mokra, muffine ostavite peći još nekoliko minuta.

12. Ohladite ih prije posluživanja. Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju