Recept za mak rolice jedan je od najpopularnijih na Instagram profilu Ivane Šteković, food blogerice iz Kostajnice u Bosni i Hercegovini. Što je još bolje, mogu se raditi i s orasima, samo trebate napraviti nadjev kao za orahnjaču.
Mislim da sam se zaljubila! A čak i nisam neka prevelika ljubiteljica maka, jedan je od komentara na recept za mak rolice objavljen na Instagram profilu ivaninakuhinja. Uređuje ga food blogerica Ivana Šteković, a recept za ove vrlo fotogenične rolice s nadjevom od maka rado smo prenijeli te ga donosimo u nastavku:
Mak rolice - sastojci:
Za tijesto:
- 600 ml mlijeka
- 40 ml ulja
- 60 g maslaca/margarina
- 150 g šećera
- 14 g suhog kvasca
- pola žličice soli
- 1 jaje
- 950 - 1000 g glatkog brašna
Za nadjev:
- 400 g mljevenog maka
- 180 g šećera
- 1 vanilin šećer
- ribana korica jednog limuna
- 200 ml mlijeka
Dodatno:
- 1 jaje za premazivanje rolica
Mak rolice - priprema:
- Pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i šećer i ostavite da stoji oko pet minuta. Zatim dodajte sol, otopljeni maslac, ulje i jaje pa sve izmiješajte.
- Postepeno dodajte brašno (točna količina ovisit će o tome koje brašno koristite, to jest od kojeg proizvođača) i zamijesite tijesto. Mijesite tijesto oko sedam do deset minuta dok ne postane glatko i elastično; dok mijesite posipajte radnu površinu brašnom po potrebi.
- Tijesto prebacite u posudu koju ste premazali s malo ulja te pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da raste oko jedan sat.
- Za nadjev izmiješajte mak, šećer, vanilin šećer i naribanu koricu limuna. Prelijte vrućim mlijekom i izmiješajte u kompaktnu masu. Ohlađenim nadjevom premažite tijesto (ako je potrebno dodajte još malo mlijeka - nadjev treba biti maziv, a ne suh i mrvičast).
- Nakon što je tijesto odstajalo sat vremena kratko ga premijesite i podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte tanko (oko 60x35 cm) i premažite polovinom nadjeva po cijeloj površini i zarolajte s duže strane, a zatim izrežite na komade od četiri, pet centimetara. Isto ponovite s drugim tijestom.
- Izrezane rolice posložite u lim obložen papirom za pečenje. Ostavite ih da rastu oko 30 minuta, pa ih premažite jajetom i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta dok ne postanu zlatno-smeđe boje.
Savjet plus: Možete raditi pola mjere rolica - tada samo prepolovite sastojke, a jaje možete staviti cijelo, neće biti nikakvih promjena.
Još recepata Ivane Šteković pronađite na njezinom Instagramu Ivanina kuhinja, a u nastavku vas čeka još ideja za jela od dizanog tijesta:
Dobar tek!