Mak rolice prema receptu Ivane Šteković
Mak rolice prema receptu Ivane Šteković (Foto: Ivana Šteković)
Zdravlje & prehrana

Recept za rolice koje oduševljavaju i one koji nisu preveliki ljubitelji maka

07-10-2023 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Recept za mak rolice jedan je od najpopularnijih na Instagram profilu Ivane Šteković, food blogerice iz Kostajnice u Bosni i Hercegovini. Što je još bolje, mogu se raditi i s orasima, samo trebate napraviti nadjev kao za orahnjaču.

Mislim da sam se zaljubila! A čak i nisam neka prevelika ljubiteljica maka, jedan je od komentara na recept za mak rolice objavljen na Instagram profilu ivaninakuhinja. Uređuje ga food blogerica Ivana Šteković, a recept za ove vrlo fotogenične rolice s nadjevom od maka rado smo prenijeli te ga donosimo u nastavku:

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja

Mak rolice prema receptu Ivane Šteković - 3 Rolice s makom oduševljavaju i one koji nisu preveliki ljubitelji maka (Foto: Ivana Šteković)

Mak rolice - sastojci:

Za tijesto:

  • 600 ml mlijeka
  • 40 ml ulja
  • 60 g maslaca/margarina
  • 150 g šećera
  • 14 g suhog kvasca
  • pola žličice soli
  • 1 jaje
  • 950 - 1000 g glatkog brašna

Za nadjev:

  • 400 g mljevenog maka
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • ribana korica jednog limuna
  • 200 ml mlijeka

Dodatno:

  • 1 jaje za premazivanje rolica

Mak rolice prema receptu Ivane Šteković - 2 Umjesto maka možete staviti i orahe, samo trebate napraviti nadjev kao za orahnjaču (Foto: Ivana Šteković)

Mak rolice - priprema:

  1. Pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i šećer i ostavite da stoji oko pet minuta. Zatim dodajte sol, otopljeni maslac, ulje i jaje pa sve izmiješajte.
  2. Postepeno dodajte brašno (točna količina ovisit će o tome koje brašno koristite, to jest od kojeg proizvođača) i zamijesite tijesto. Mijesite tijesto oko sedam do deset minuta dok ne postane glatko i elastično; dok mijesite posipajte radnu površinu brašnom po potrebi.
  3. Tijesto prebacite u posudu koju ste premazali s malo ulja te pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da raste oko jedan sat.
  4. Za nadjev izmiješajte mak, šećer, vanilin šećer i naribanu koricu limuna. Prelijte vrućim mlijekom i izmiješajte u kompaktnu masu. Ohlađenim nadjevom premažite tijesto (ako je potrebno dodajte još malo mlijeka - nadjev treba biti maziv, a ne suh i mrvičast).
  5. Nakon što je tijesto odstajalo sat vremena kratko ga premijesite i podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte tanko (oko 60x35 cm) i premažite polovinom nadjeva po cijeloj površini i zarolajte s duže strane, a zatim izrežite na komade od četiri, pet centimetara. Isto ponovite s drugim tijestom.
  6. Izrezane rolice posložite u lim obložen papirom za pečenje. Ostavite ih da rastu oko 30 minuta, pa ih premažite jajetom i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta dok ne postanu zlatno-smeđe boje.

Mak rolice prema receptu Ivane Šteković - 1 Recept za ove vrlo fotogenične rolice s nadjevom od maka pronašli smo kod food blogerice Ivane Šteković (Foto: Ivana Šteković)

Savjet plus: Možete raditi pola mjere rolica - tada samo prepolovite sastojke, a jaje možete staviti cijelo, neće biti nikakvih promjena.

Još recepata Ivane Šteković pronađite na njezinom Instagramu Ivanina kuhinja, a u nastavku vas čeka još ideja za jela od dizanog tijesta:

Peciva sa svinjskom masti Bez čekanja, jeftina i tako ukusna: Recept za peciva sa svinjskom masti

Kiflice s maslacom i jogurtom Recept za super fine kiflice koje se "rade same", a mekane su kao putar

Mirisna babka Sandre Rončević s rogačem i čokoladom - 5 Recept za mirisnu babku Sandre Rončević: ''Bakina savijača živi i danas, ali u mojim kreacijama''

Ove kiflice mogu biti u slanoj i slatkoj varijanti Recept za najbolje kiflice koje uvijek uspiju, a dižu se tek u plehu

Beignets Brzi recept za fine jastučiće od prženog tijesta koji će dostojno zamjeniti krafne

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još