Recept za mak rolice jedan je od najpopularnijih na Instagram profilu Ivane Šteković, food blogerice iz Kostajnice u Bosni i Hercegovini. Što je još bolje, mogu se raditi i s orasima, samo trebate napraviti nadjev kao za orahnjaču.

Mislim da sam se zaljubila! A čak i nisam neka prevelika ljubiteljica maka, jedan je od komentara na recept za mak rolice objavljen na Instagram profilu ivaninakuhinja. Uređuje ga food blogerica Ivana Šteković, a recept za ove vrlo fotogenične rolice s nadjevom od maka rado smo prenijeli te ga donosimo u nastavku:

Mak rolice prema receptu Ivane Šteković - 3 Rolice s makom oduševljavaju i one koji nisu preveliki ljubitelji maka (Foto: Ivana Šteković)

Mak rolice - sastojci:

Za tijesto:

  • 600 ml mlijeka
  • 40 ml ulja
  • 60 g maslaca/margarina
  • 150 g šećera
  • 14 g suhog kvasca
  • pola žličice soli
  • 1 jaje
  • 950 - 1000 g glatkog brašna

Za nadjev:

  • 400 g mljevenog maka
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • ribana korica jednog limuna
  • 200 ml mlijeka

Dodatno:

  • 1 jaje za premazivanje rolica

Mak rolice prema receptu Ivane Šteković - 2 Umjesto maka možete staviti i orahe, samo trebate napraviti nadjev kao za orahnjaču (Foto: Ivana Šteković)

Mak rolice - priprema:

  1. Pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i šećer i ostavite da stoji oko pet minuta. Zatim dodajte sol, otopljeni maslac, ulje i jaje pa sve izmiješajte.
  2. Postepeno dodajte brašno (točna količina ovisit će o tome koje brašno koristite, to jest od kojeg proizvođača) i zamijesite tijesto. Mijesite tijesto oko sedam do deset minuta dok ne postane glatko i elastično; dok mijesite posipajte radnu površinu brašnom po potrebi.
  3. Tijesto prebacite u posudu koju ste premazali s malo ulja te pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da raste oko jedan sat.
  4. Za nadjev izmiješajte mak, šećer, vanilin šećer i naribanu koricu limuna. Prelijte vrućim mlijekom i izmiješajte u kompaktnu masu. Ohlađenim nadjevom premažite tijesto (ako je potrebno dodajte još malo mlijeka - nadjev treba biti maziv, a ne suh i mrvičast).
  5. Nakon što je tijesto odstajalo sat vremena kratko ga premijesite i podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte tanko (oko 60x35 cm) i premažite polovinom nadjeva po cijeloj površini i zarolajte s duže strane, a zatim izrežite na komade od četiri, pet centimetara. Isto ponovite s drugim tijestom.
  6. Izrezane rolice posložite u lim obložen papirom za pečenje. Ostavite ih da rastu oko 30 minuta, pa ih premažite jajetom i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta dok ne postanu zlatno-smeđe boje.

Mak rolice prema receptu Ivane Šteković - 1 Recept za ove vrlo fotogenične rolice s nadjevom od maka pronašli smo kod food blogerice Ivane Šteković (Foto: Ivana Šteković)

Savjet plus: Možete raditi pola mjere rolica - tada samo prepolovite sastojke, a jaje možete staviti cijelo, neće biti nikakvih promjena.

Još recepata Ivane Šteković pronađite na njezinom Instagramu Ivanina kuhinja, a u nastavku vas čeka još ideja za jela od dizanog tijesta:

Peciva sa svinjskom masti Bez čekanja, jeftina i tako ukusna: Recept za peciva sa svinjskom masti

Kiflice Recept za super fine kiflice koje se "prave same"

Mirisna babka Sandre Rončević s rogačem i čokoladom - 5 Recept za mirisnu babku Sandre Rončević: ''Bakina savijača živi i danas, ali u mojim kreacijama''

Najmekše kiflice koje uvijek uspiju I slane i slatke: Recept za najmekše kiflice koje uvijek uspiju

Krafnasti jastučići Brzi recept za fine jastučiće od prženog tijesta koji će dostojno zamjeniti krafne

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju