Tko još može odoljeti spoju keksa, oraha, čokolade i kokosa? Dolaskom jeseni zaželjeli smo se nešto slađih kolača, a u nastavku vam donosimo ideju koja će vas zasigurno vratiti u djetinjstvo. Radi se u kultnom pijesak-kolaču, koji je i danas mnogima najdraži.
Pijesak kolač – sastojci:
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 130 g šećera
- 4 pudinga od vanilije
- 200 g maslaca sobne temperature
- 120 g šećera u prahu
- 150 g mljevenog keksa
- 120 g kokosa
- 170 g mljevenih oraha
Za ganache:
- 50 g mliječne čokolade
- 50 g tamne čokolade
- 100 ml slatkog vrhnja
Pijesak kolač – priprema:
- Od litre mlijeka odvojiti 250 ml pa u tu količinu umutiti sva četiri pudinga od vanilije. U ostatak mlijeka staviti šećer pa staviti kuhati.
- Kad mlijeko zakuha, dodati smjesu s pudingom pa čekati da zakuha još jednom. Prekriti folijom pa dobro ohladiti.
- U ohlađeni puding dodati maslac koji ste prethodno pjenasto umutili sa šećerom u prahu.
- Smjesu podijeliti na tri dijela.
- U jedan dio dodati keks, u drugi orahe, a u treći kokos.
- Kreme rasporediti u kalup promjera 22 cm.
- Prvo staviti kremu s keksom, zatim s kokosom, a na kraju s orasima.
- Staviti u frižider na najmanje dva sata.
- U međuvremenu otopiti čokoladu u vrhnju. To možete napraviti i u mikrovalnoj.
- Čokoladu preliti preko kolača pa vratiti na hlađenje dok se ne stisne.
Pijesak kolač blogerice Julije Radojević
Foto: Instagram@slatkadomacica
Recept za pijesak-kolač s nama je podijelila gastroblogerica Julia Radojević, a još ukusnih recepata možete pronaći na njezinu profilu slatkadomacica te u nastavku:
Ako tražite još ideja za kremaste kolače, tradicionalne slastice, pite ili savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Dobar tek!