Ponekad najjednostavniji sastojci čine tako dobre slastice. Davno su nas bake baš takvim kombinacijama okupljale oko stola. Vremena su bila skromna, a naša nepca sretna jer smo uživali u tradicionalnim slasticama.
Recept za jednu takvu slasticu s nama je podijelila Marianna iz Podgorice. Prženice, kako je sama nazvala recept koji na prvi pogled izgleda poput debljih i podatnijih kroštula (ili poderanih gaća) obogatila je jabukama.
U nastavku pročitajte recept za slasticu koja miriše na djetinjstvo, a gotova je za tren oka (i prilično je jeftina).
Prženice s jabukama – sastojci:
- 1 jaje
- 2 žlice šećera
- 2 paketa vanilin šećera
- 4 žlice ulja
- 200 g kiselog vrhnja ili milerama
- 1 velika jabuka
- 400 g brašna
- 2 čajne žlice sode bikarbone
- Prstohvat soli
- Cimet po želji
Prženice s jabukama – priprema:
- Jabuku naribajte, a brašno pomiješajte sa sodom. Sve ostale sastojke sjedinite u kompaktnu smjesu.
- U tu smjesu prvo dodajte jabuke, a zatim brašno. Lagano miješajte rukom sve dok ne dobijete mekano tijesto. Tijesto će se lijepiti za ruke.
- Radnu površinu, tijesto i valjak pobrašnite pa razvucite tijesto na debljinu jednog centimetra.
- Režite po želji pa pržite na srednjoj vatri sve do zlatne boje.
- Vruće stavite na papir kako biste uklonili višak masnoće, a kad se malo prohlade, posipajte ih šećerom u prahu.
Savjet: Ovako pripremljeni kolač poslužite uz pekmez, džem ili neki drugi voćni namaz. Posebno su fini kad ih poslužite uz čašu hladnog mlijeka.
Prefine kolačiće s nama je podijelila Marianna s bloga Mariannine čarolije. U nastavku pronađite još recepata koji mirišu na djetinjstvo.
Dobar tek!