Tko je za krišku mramornjaka i šalicu bijele kave? Ako ste raspoloženi za jedan ukusan starinski desert u koji ne ide mnoštvo (skupih) sastojaka, u nastavku pronađite jednostavan recept za mramorni kolač koji je odavna čest gost na stolovima diljem Hrvatske.
Sastojci:
- 4 jaja
- 15 dag maslaca
- 15 dag šećera
- 30 dag oštrog brašna
- pola praška za pecivo
- 1 dcl mlijeka
- 4 jušne žlice kakao praha
- 2 jušne žlice ruma
- krušne mrvice
- malo maslaca za mazanje kalupa
Priprema:
- U brašno stavite prašak za pecivo, dobro promiješajte i stavite na stranu. Rastopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi. Odvojite žutanjke od bjelanjaka.
- Žutanjke i šećer tucite mikserom 2 do 3 minute. Zatim u smjesu polako dodajte rashlađeni tekući maslac i miješajte mikserom dok niste sve sjedinili.
- Postupno dodajte mlijeko u smjesu, ali sada je polagano miješajte običnom drvenom kuhačom ili špatulom.
- U posebnoj zdjeli istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Metlice za mikser moraju biti čiste i nikako nemojte koristiti neoprane metlice kojima ste tukli žutanjke jer se bjelanjci onda neće pretvoriti u snijeg.
- U brašno stavite prašak za pecivo i dobro promiješajte. Ako imate kuhinjsko sito, slobodno možete prosijati brašno i prašak.
- Pomalo i naizmjence u pripremljenu smjesu žutanjaka, šećera, maslaca i mlijeka dodajte brašno i snijeg. Miješajte lagano dok ne potrošite brašno i snijeg.
- Odvojite trećinu smjese u drugu zdjelu pa u tu trećinu dodajte kakao prah, rum i promiješajte.
- Kalup po vlastitoj želji (onaj za kuglof, klasičan pravokutni etc.) namažite maslacem i pospite krušnim mrvicama koje će spriječiti lijepljenje kolača za kalup još učinkovitije od brašna, a stvorit će i finu koricu na kolaču. Ako ćete koristiti rebrasti kalup za kuglof, dobro namažite rebra tj. nabore.
- Smjesu u kalup možete stavljati na 2 načina. Jednostavniji je da na dno kalupa stavite svijetlu smjesu, na nju izlijete tamnu i zatim vilicom malo povežete obje smjese. Ako želite da kolač vizualno bude još ljepši, smjese stavljajte u kalup na sljedeći način.
- Stavite prvo žlicu svijetle, pored nje žlicu tamne i tako naizmjence punite kalup dok niste pokrili dno. Zatim ostatak smjese rasporedite obrnutim slijedom tako što ćete na svijetlu smjesu na dnu kalupa staviti žlicu tamne, a na tamnu smjesu žlicu svijetle i tako puniti kalup dok ne potrošite svu smjesu. Na kraju uzmite vilicu i povežite smjese tako što ćete vilicu uroniti u nju i micati u obliku broja osam tj. pokretom ruke imitirati način pisanja osmice.
- Stavite kalup u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzija i pecite između 30 i 40 minuta. Kolač je gotov kada se odvoji od kalupa i kada svijetli dio poprimi zlatno žutu boju.
U slast!