Tko je za krišku mramornjaka i šalicu bijele kave? Ako ste raspoloženi za jedan ukusan starinski desert u koji ne ide mnoštvo (skupih) sastojaka, u nastavku pronađite jednostavan recept za mramorni kolač koji je odavna čest gost na stolovima diljem Hrvatske.

 

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 15 dag maslaca
  • 15 dag šećera
  • 30 dag oštrog brašna
  • pola praška za pecivo
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 jušne žlice kakao praha
  • 2 jušne žlice ruma
  • krušne mrvice
  • malo maslaca za mazanje kalupa

Priprema:

  1. U brašno stavite prašak za pecivo, dobro promiješajte i stavite na stranu. Rastopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi. Odvojite žutanjke od bjelanjaka.
  2. Žutanjke i šećer tucite mikserom 2 do 3 minute. Zatim u smjesu polako dodajte rashlađeni tekući maslac i miješajte mikserom dok niste sve sjedinili.
  3. Postupno dodajte mlijeko u smjesu, ali sada je polagano miješajte običnom drvenom kuhačom ili špatulom.
  4. U posebnoj zdjeli istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Metlice za mikser moraju biti čiste i nikako nemojte koristiti neoprane metlice kojima ste tukli žutanjke jer se bjelanjci onda neće pretvoriti u snijeg.
  5. U brašno stavite prašak za pecivo i dobro promiješajte. Ako imate kuhinjsko sito, slobodno možete prosijati brašno i prašak.
  6. Pomalo i naizmjence u pripremljenu smjesu žutanjaka, šećera, maslaca i mlijeka dodajte brašno i snijeg. Miješajte lagano dok ne potrošite brašno i snijeg.
  7. Odvojite trećinu smjese u drugu zdjelu pa u tu trećinu dodajte kakao prah, rum i promiješajte.
  8. Kalup po vlastitoj želji (onaj za kuglof, klasičan pravokutni etc.) namažite maslacem i pospite krušnim mrvicama koje će spriječiti lijepljenje kolača za kalup još učinkovitije od brašna, a stvorit će i finu koricu na kolaču. Ako ćete koristiti rebrasti kalup za kuglof, dobro namažite rebra tj. nabore.
  9. Smjesu u kalup možete stavljati na 2 načina. Jednostavniji je da na dno kalupa stavite svijetlu smjesu, na nju izlijete tamnu i zatim vilicom malo povežete obje smjese. Ako želite da kolač vizualno bude još ljepši, smjese stavljajte u kalup na sljedeći način.
  10. Stavite prvo žlicu svijetle, pored nje žlicu tamne i tako naizmjence punite kalup dok niste pokrili dno. Zatim ostatak smjese rasporedite obrnutim slijedom tako što ćete na svijetlu smjesu na dnu kalupa staviti žlicu tamne, a na tamnu smjesu žlicu svijetle i tako puniti kalup dok ne potrošite svu smjesu. Na kraju uzmite vilicu i povežite smjese tako što ćete vilicu uroniti u nju i micati u obliku broja osam tj. pokretom ruke imitirati način pisanja osmice.
  11. Stavite kalup u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzija i pecite između 30 i 40 minuta. Kolač je gotov kada se odvoji od kalupa i kada svijetli dio poprimi zlatno žutu boju.

Medena pita Medena pita: Recept sa samo dvije kore koji olakšava izradu omiljenog kolača

Božićni cheesecake Recept za jednostavni kolač koji spaja najdraži blagdan s najdražom slasticom

Fritule Brze fritule: Najlakši recept za omiljenu zimsku poslasticu

Cheesecake s kokosom i bijelom čokoladom Desert koji paše ljeti i zimi: Cheesecake s kokosom i bijelom čokoladom

Zebra kolač po receptu Natalije Milodanović - 1 Recept za zebra kolač: Biskvitni desert sa zgodnim šarama za koji ne treba mikser

Sočne fritule s kvascem i jabukom Mljac! Recept za najsočnije fritule koje ćete ikad probati

Pita od jabuka Jedna i jedina, pita od jabuka: Recept za desert koji možete "prošvercati" i za vrijeme dijete

Esterhazy torta Tako divna i fina! Recept za Esterhazy tortu koja oduševljava na prvi zalogaj

U slast!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju