Tikvica je mnogim damama omiljeno ljetno povrće koje pruža mogućnosti za brojne kulinarske eksperimente. To se povrće u spiralizatoru može pretvoriti u niskokaloričnu verziju tjestenine koju potom možete poslužiti s povrtnim ili mesnim umakom.
Tikvice su vrlo ukusne kada se ispohaju, ispeku na roštilju, upotrijebe za pripremu slanih palačinki ili nadjenu mesom i termički obrade u pećnici.
Od tikvica, sira, jaja i nešto vrhnja možete napraviti i ukusan složenac, koji se može jesti topao ili hladan, a koji će se sjajno sljubiti sa sezonskim salatama. Ispecite ga, podijelite na manje porcije, stavite u hladnjak i uživajte u njemu tijekom tjedna.
Zapečene tikvice sa sirom - sastojci:
- 3 tikvice
- 3 jaja
- 3 češnja češnjaka
- 200 g naribanog sira cheddara ili gaude
- 100 ml milerama
- 30 g naribanog parmezana
- 2 žlice maslaca
- 1 čajna žličica sušenog bosiljka
- sol i papar po želji
- svježi peršin za ukrašavanje
Priprema:
-
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
-
Operite tikvice, dobro ih posušite i narežite na kolutiće debljine oko pola centimetra.
-
Pravokutni lim za pečenje namastite maslacem, pa u njega poslažite narezane komadiće tikvica.
-
Preko tikvica ravnomjerno pospite polovicu naribanog cheddara ili gaude.
-
U zdjeli istucite jaje, pomiješajte s parmezanom, mileramom, soli, paprom, sušenim bosiljkom i nasjeckanim komadićima češnjaka.
-
Prelijte smjesu preko tikvica i sira i stavite peći u pećnicu oko 25 minuta.
-
Izvadite smjesu iz pećnice, pospite ostatak sira i pecite još 5 do 10 minuta dok se sir ne rastopi i zapeče, a tikvice ispeku do kraja.
-
Poslužite s listićima peršina i svježom sezonskom salatom.
Inspirirajte se ostalim receptima s tikvicama:
Dobar tek!