Hladna juha od tikvica odlična je za vruće dane
Hladna juha od tikvica odlična je za vruće dane (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Isprobajte recept za juhu od tikvica koja hrani i hladi

20-06-2024 Piše N.H.
komentari

Ljeto je napokon stiglo, a s njime i visoke temperature za koje nekad baš i nismo sigurni da smo ih jedva dočekali.

Zbog toga su ukusni, a ujedno i osvježavajući recepti itekako traženi, a poželjno je i da su što jednostavniji. 

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Tikvice su jedno od povrća koje ljeti jako volimo, a beskonačne kombinacije koje nam omogućuju znatno skraćuju vrijeme razmišljanja što kuhati, a i vrlo se brzo i lako obrade pa smo s njima bez brige kada pripremamo ručak.

Tople i krepke juhe nezaobilazne su na našim stolovima zimi, ali nikako ih nemojte zaboraviti i ljeti. Tada mogu postati vaš saveznik za osvježavanje i hidraciju organizma, a neće teško sjesti na želudac.

Jedan takav recept donosimo vam u nastavku, zvijezda ove hladne juhe su tikvice, a uz malo začina postat će jedno od vaših omiljenih jela kada poželite nešto na žlicu, a osvježavajuće.

Hladna juha od tikvica - Sastojci

  • 1 srednja glavica luka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 žličice soli, više po ukusu
  • 4 srednje tikvice
  • 3 do 4 šalice povrtnog temeljca (može i vode ako ga nemate)
  • 1/2 šalice kiselog vrhnja ili jogurta, po izboru
  • papar, po želji

Hladna juha od tikvica - Priprema

  1. Nasjeckajte tikvice na kockice srednje veličine, a luk nasjeckajte na sitno.
  2. Zagrijte srednji lonac na srednje jakoj vatri i dodajte ulje, luk i sol.
  3. Pržite luk, povremeno miješajući dok ne postane proziran i omekša, oko 5 minuta.
  4. Luku dodajte tikvice i zalijte temeljcem ili vodom. Pojačajte da zavrije, a onda smanjite i lagano kuhajte dok tikvice ne omekšaju, oko 15 minuta.
  5. Nakon što su tikvice kuhane, isključite štednjak i možete odmah izmiksati štapnim mikserom ili ostavite da se malo ohladi ako želite biti sigurni da se nećete opeći.
  6. Juhu premjestite u zdjelu ili posudu koja se može zatvoriti, pokrijte i ohladite u frižideru barem jedan sat.
  7. Ukrasite po želji s još vrhnja ili jogurta i svježim bosiljkom, rikulom, a možete i tostiranim kockicama kruha ili feta sirom. 

 

S tikvicama možete napraviti i preukusne popečke, a u nastavku potražite još brzih i finih recepata s ovim svestranim povrćem. 

Uštipci s tikvicama Grickalica bez konkurencije: Isprobajte recept za uštipke s tikvicama

Pohane tikvice možete servirati s umakom na bazi vrhnja Ručak za manje od pet eura: Recept za fine pohane tikvice koje bismo jeli svaki dan

Palačinke s tikvicama Recept za palačinke s tikvicama koje ćete željeti i za doručak i ručak i večeru

Pita s tikvicama i zobenim Sa zobenim, tikvicama i brokulom: Recept za zdravu i hrskavu pitu

Pita sa tikvicama i špinatom Recept je ludilo: Fantastična pita s tikvicama, špinatom i sirom

Tortilje s tikvicama i sirom Brze tortilje s tikvicama i sirom koje se mogu jesti za doručak, ručak i večeru

Polpete od tikvica Ručak za 15-ak kuna: Fini popečci od tikvica gotovi za čas

 

Pročitaj još
Pročitaj još