Zbog toga su ukusni, a ujedno i osvježavajući recepti itekako traženi, a poželjno je i da su što jednostavniji.
Tikvice su jedno od povrća koje ljeti jako volimo, a beskonačne kombinacije koje nam omogućuju znatno skraćuju vrijeme razmišljanja što kuhati, a i vrlo se brzo i lako obrade pa smo s njima bez brige kada pripremamo ručak.
Tople i krepke juhe nezaobilazne su na našim stolovima zimi, ali nikako ih nemojte zaboraviti i ljeti. Tada mogu postati vaš saveznik za osvježavanje i hidraciju organizma, a neće teško sjesti na želudac.
Jedan takav recept donosimo vam u nastavku, zvijezda ove hladne juhe su tikvice, a uz malo začina postat će jedno od vaših omiljenih jela kada poželite nešto na žlicu, a osvježavajuće.
Hladna juha od tikvica - Sastojci
- 1 srednja glavica luka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 žličice soli, više po ukusu
- 4 srednje tikvice
- 3 do 4 šalice povrtnog temeljca (može i vode ako ga nemate)
- 1/2 šalice kiselog vrhnja ili jogurta, po izboru
- papar, po želji
Hladna juha od tikvica - Priprema
- Nasjeckajte tikvice na kockice srednje veličine, a luk nasjeckajte na sitno.
- Zagrijte srednji lonac na srednje jakoj vatri i dodajte ulje, luk i sol.
- Pržite luk, povremeno miješajući dok ne postane proziran i omekša, oko 5 minuta.
- Luku dodajte tikvice i zalijte temeljcem ili vodom. Pojačajte da zavrije, a onda smanjite i lagano kuhajte dok tikvice ne omekšaju, oko 15 minuta.
- Nakon što su tikvice kuhane, isključite štednjak i možete odmah izmiksati štapnim mikserom ili ostavite da se malo ohladi ako želite biti sigurni da se nećete opeći.
- Juhu premjestite u zdjelu ili posudu koja se može zatvoriti, pokrijte i ohladite u frižideru barem jedan sat.
- Ukrasite po želji s još vrhnja ili jogurta i svježim bosiljkom, rikulom, a možete i tostiranim kockicama kruha ili feta sirom.
S tikvicama možete napraviti i preukusne popečke, a u nastavku potražite još brzih i finih recepata s ovim svestranim povrćem.