Jasna iz Švicarske kaže da joj kuhanje nije jača strana, ali pravljenje kolača i slastica njen je hobi već godinama i u tome zaista uživa. Svi njeni recepti su jednostavni i lako primjenjivi u praksi. Obožava kolače s kremama, i jesti i praviti ih, a upravo je takva Jasnina zebra mousse torta za koju vam donosimo recept.

Obožavam mousse torte i često ih radim jer su savršenog okusa, a jednostavne za pripremiti. Zebra mousse torta oduševit će one koji vole okus čokolade jer je torta pravo čokoladno savršenstvo, kaže Jasna koja svoje recepte objavljuje na profilu na Instagramu i blogu pod nazivom backenmitjasna.

Jasna je ovu fantastičnu tortu radila u kalupu od 16 centimetara, no ovu mjeru možete koristiti i za kalup od 18 centimetara. I da, zebra mousse torta se ne peče, što je još jedan njezin veliki plus.

Zebra mousse torta – sastojci:

Za podlogu:

  • 50 g otopljenog maslaca
  • 170 g mljevenih keksa
  • 1 žlica meda

Za mousse kremu:

  • 4 listića želatine (šest grama)
  • 4 žumanjka
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 žlica arome vanilije
  • 240 ml mlijeka
  • 100 g bijele čokolade
  • 130 g tamne čokolade (možete i pomiješati primjerice 100 g tamne čokolade i 30 g mliječne čokolade)
  • 330 ml vrhnja za šlag
  • 20 g šećera u prahu

Recept za zebra mousse tortu Foto: backenmitjasna

Zebra mousse torta – priprema:

Podloga:

  1. Otopite maslac i prohladite ga.
  2. Stavite samljevene kekse u čistu posudu, dodajte otopljeni i prohlađeni maslac i žlicu meda. Sve promiješajte.
  3. Ako vam je podloga previše vlažna, dodajte još mljevenih keksa. Sve promiješajte i utapkajte u kalup veličine 16 ili 18 cm obložen aluminijskom folijom.
  4. Stavite kalup u hladnjak da se podloga stegne dok radite kremu.

Mousse krema:

  1. Potopite četiri listića želatine u hladnu vodu i ostavite da stoji najmanje deset minuta.
  2. Odvojite četiri žumanjka od bjelanjaka i pomiješajte ih s 50 grama šećera u prahu.
  3. Zagrijte malo mlijeko i pomiješajte sa žumanjcima. Dodajte aromu vanilije i sve promiješajte.
  4. Stavite sve kuhati na laganu temperaturu uz stalno miješanje da dobijete temperaturu od 80 °C.
  5. Maknite kremu s vatre i dodajte joj ocijeđenu i otopljenu želatinu.
  6. Podijelite kremu na dva ista dijela. Bijelu i tamnu čokoladu otopite posebno na pari. U jednu polovinu kreme dodajte bijelu otopljenu čokoladu i promiješajte da se sjedini s kremom. Postupak ponovite i s tamnom čokoladom.
  7. Pjenasto izmiksajte hladno vrhnje za šlag s 20 grama šećera u prahu. Ne smije biti čvrsto, tek malo pjenasto.
  8. Jednu polovinu dodajte u bijeli čokoladni mousse, a drugu u tamni. Promiješjate lagano oba dijela špatulom ili pjenjačom.
  9. Naizmjenice žlicom izlijevajte preko podloge tamni i svijetli mousse tako da dobijete zebrasti uzorak.
  10. Vratite kalup ponovno u hladnjak najmanje par sati, a najbolje preko noći da se krema stegne.

A onda uživajte u savršenom okusu. Predobra je, vjerujte mi, poručuje Jasna iz Švicarske.

Isprobajte i druge recepte za kremaste torte i kolače:

Recept za najkremastije kocke od lješnjaka koje će oduševiti ljubitelje izdašnih kolača

"E, to je kolač": Recept za kocke s prhkim beze korama bogate vanilijom i orasima

Bez brašna: Kremasta torta s lješnjacima hit je na društvenim mrežama

Kremasta fantazija: Recept za mileram-tortu sa šumskim voćem

Lambada: Recept za legendarni kolač s kojim ćete se rado zasladiti

Dobar tek!