Obožavam mousse torte i često ih radim jer su savršenog okusa, a jednostavne za pripremiti. Zebra mousse torta oduševit će one koji vole okus čokolade jer je torta pravo čokoladno savršenstvo, kaže Jasna koja svoje recepte objavljuje na profilu na Instagramu i blogu pod nazivom backenmitjasna.
Jasna je ovu fantastičnu tortu radila u kalupu od 16 centimetara, no ovu mjeru možete koristiti i za kalup od 18 centimetara. I da, zebra mousse torta se ne peče, što je još jedan njezin veliki plus.
Zebra mousse torta – sastojci:
Za podlogu:
- 50 g otopljenog maslaca
- 170 g mljevenih keksa
- 1 žlica meda
Za mousse kremu:
- 4 listića želatine (šest grama)
- 4 žumanjka
- 50 g šećera u prahu
- 1 žlica arome vanilije
- 240 ml mlijeka
- 100 g bijele čokolade
- 130 g tamne čokolade (možete i pomiješati primjerice 100 g tamne čokolade i 30 g mliječne čokolade)
- 330 ml vrhnja za šlag
- 20 g šećera u prahu
Jasna iz Švicarske radi fenomenalnu zebra mousse tortu (Foto: backenmitjasna)
Zebra mousse torta – priprema:
Podloga:
- Otopite maslac i prohladite ga.
- Stavite samljevene kekse u čistu posudu, dodajte otopljeni i prohlađeni maslac i žlicu meda. Sve promiješajte.
- Ako vam je podloga previše vlažna, dodajte još mljevenih keksa. Sve promiješajte i utapkajte u kalup veličine 16 ili 18 cm obložen aluminijskom folijom.
- Stavite kalup u hladnjak da se podloga stegne dok radite kremu.
Mousse krema:
- Potopite četiri listića želatine u hladnu vodu i ostavite da stoji najmanje deset minuta.
- Odvojite četiri žumanjka od bjelanjaka i pomiješajte ih s 50 grama šećera u prahu.
- Zagrijte malo mlijeko i pomiješajte sa žumanjcima. Dodajte aromu vanilije i sve promiješajte.
- Stavite sve kuhati na laganu temperaturu uz stalno miješanje da dobijete temperaturu od 80 °C.
- Maknite kremu s vatre i dodajte joj ocijeđenu i otopljenu želatinu.
- Podijelite kremu na dva ista dijela. Bijelu i tamnu čokoladu otopite posebno na pari. U jednu polovinu kreme dodajte bijelu otopljenu čokoladu i promiješajte da se sjedini s kremom. Postupak ponovite i s tamnom čokoladom.
- Pjenasto izmiksajte hladno vrhnje za šlag s 20 grama šećera u prahu. Ne smije biti čvrsto, tek malo pjenasto.
- Jednu polovinu dodajte u bijeli čokoladni mousse, a drugu u tamni. Promiješjate lagano oba dijela špatulom ili pjenjačom.
- Naizmjenice žlicom izlijevajte preko podloge tamni i svijetli mousse tako da dobijete zebrasti uzorak.
- Vratite kalup ponovno u hladnjak najmanje par sati, a najbolje preko noći da se krema stegne.
A onda uživajte u savršenom okusu. Predobra je, vjerujte mi, poručuje Jasna iz Švicarske.
Isprobajte i druge recepte za kremaste torte i kolače:
Dobar tek!