Jeste li znali da je ječam dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla? U 100 grama suhog ječma nalazi se oko 12 grama proteina.

Ječam je vrlo fleksibilna žitarica blagog orašastog okusa koja se može upotrijebiti na različite načine – možete je dodati u juhe i variva, poslužiti kao prilog jelu umjesto riže, ali i s njom napraviti kreativne salate.

Pomiješajte li je s grahom i sezonskim povrćem, dobit ćete finu salatu sastavljenu od namirnica biljnog porijekla koja dobro zasićuje. Vrlo je praktična za ponijeti za sobom kada ste u pokretu – možete je poslužiti na pikniku, na plaži ili ponijeti za posao.

Možete napraviti i veću količinu te je držati u hladnjaku dva do tri dana.

Sastojci za proteinsku salatu:

  • 300 g kuhanog graha
  • 300 g kuhanog ječma
  • 5 žlica maslinova ulja
  • 5 grama svježih listića peršina
  • 1 veliki krastavac
  • 1 limun
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • ½ ljubičastog luka
  • ½ čajna žličica sušenog timijana
  • sol i papar po želji

Priprema proteinske salate:

  1. Skuhajte ječam prema uputama na pakiranju i pustite da se ohladi do kraja.
  2. Ohlađeni ječem pomiješajte s kuhanim grahom iz konzerve koji ste prethodno ocijedili i isprali. Grah možete i samostalno skuhati – sjetite ga se samo namočiti večer prije termičke obrade.
  3. Kuhani ječam i grah pomiješajte sa sitno nasjeckanim ljubičastim lukom i krastavcem narezanim na kocke. Dodajte i sitno nasjeckani svježi peršin i sve promiješajte.
  4. U posebnoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar, sušeni origano i timijan. Dobivenu smjesu prelijte preko salate i držite u hladnjaku prije posluživanja.

Isprobajte i ove recepte za salate:

Recept za finu salatu punu proteina koja se sprema za manje od pet minuta

Ručak za 10 minuta: Recept za Cezarovu salatu s piletinom bez paljenja pećnice

Za ponijeti na plažu ili posao: Recept za laganu salatu od pečenog kukuruza

Dobar tek!