Ječam je vrlo fleksibilna žitarica blagog orašastog okusa koja se može upotrijebiti na različite načine – možete je dodati u juhe i variva, poslužiti kao prilog jelu umjesto riže, ali i s njom napraviti kreativne salate.
Pomiješajte li je s grahom i sezonskim povrćem, dobit ćete finu salatu sastavljenu od namirnica biljnog porijekla koja dobro zasićuje. Vrlo je praktična za ponijeti za sobom kada ste u pokretu – možete je poslužiti na pikniku, na plaži ili ponijeti za posao.
Možete napraviti i veću količinu te je držati u hladnjaku dva do tri dana.
Sastojci za proteinsku salatu:
- 300 g kuhanog graha
- 300 g kuhanog ječma
- 5 žlica maslinova ulja
- 5 grama svježih listića peršina
- 1 veliki krastavac
- 1 limun
- 1 čajna žličica sušenog origana
- ½ ljubičastog luka
- ½ čajna žličica sušenog timijana
- sol i papar po želji
Priprema proteinske salate:
- Skuhajte ječam prema uputama na pakiranju i pustite da se ohladi do kraja.
- Ohlađeni ječem pomiješajte s kuhanim grahom iz konzerve koji ste prethodno ocijedili i isprali. Grah možete i samostalno skuhati – sjetite ga se samo namočiti večer prije termičke obrade.
- Kuhani ječam i grah pomiješajte sa sitno nasjeckanim ljubičastim lukom i krastavcem narezanim na kocke. Dodajte i sitno nasjeckani svježi peršin i sve promiješajte.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar, sušeni origano i timijan. Dobivenu smjesu prelijte preko salate i držite u hladnjaku prije posluživanja.
Isprobajte i ove recepte za salate:
Dobar tek!