Originalan recept za Cezarovu salatu potječe od talijanskog ugostitelja Caesera Cardinija po kojem je dobila ime, a koju ju je navodno izumio u svojem restoranu u Meksiku dvadesetih godina prošlog stoljeća.
Salata se tada posluživala kao prilog jelu, a kroz godine se mijenjao i oplemenjivao recept. Danas je, pak, gotovo nemoguće pronaći Cezarovu salatu bez sočnih komadića pečene piletine koja joj daje potrebnu količinu bjelančevina kako bi postala nutricionistički zaokruženo jelo.
Naravno, piletinu možete sami ispeći i staviti u salatu, kao i samostalno prepržiti kockice staroga kruha s nešto ulja i začina.
Ako želite uživati u ovom jelu usred ljetnih vrućina bez paljenja pećnice i dodatnog zagrijavanja doma, poslužite se malim trikom i piletinu kupite već termički obrađenu u supermarketu, a tamo ćete pronaći i krutone spremne za konzumaciju. Uz ovaj mali trik ručak ćete složiti za desetak minuta.
Ako pazite na unos kalorija, hrskave krutone možete zamijeniti i s natrganim komadićima rižinih krekera.
Sastojci za Cezarovu salatu s piletinom:
- 1 glavica kristalke
- 250 g pečene piletine bez kosti
- 100 g krutona
- 50 g parmezana
- 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice limunova soka
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica senfa Dijon
- 1 čajne žličica umaka Worcestershire
- sol i papar po želji
Priprema Cezarove salate s piletinom:
- Zelenu salatu dobro operite, posušite i narežite na manje komade. Stavite je u veću zdjelu.
- Natrgajte pečenu piletinu i dodajte u salatu zajedno s krutonima.
- Polovicu parmezana narežite na duže listiće i dodajte u salatu.
- Ostatak parmezana naribajte na sitno i pomiješajte s maslinovim uljem, nasjeckanim češnjakom, limunovim sokom, senfom Dijon, umakom Worchestershireom, soli i paprom. Dobiveni umak prelijte preko salate i odmah poslužite.
Za brzi ljetni ručak možete isprobati i ove recepte:
Dobar tek!