Kada temperatura poraste u termometru do neugodnih visina, u potrazi smo za osvježavajućim obrocima koje ne iziskuju dugu pripremu niti paljenje štednjaka. Salate se pritom nameću kao sjajan izbor.

Klasične sastojke za salatu poput paprika, rajčica i krastavaca obvezno oplemenite nekim izvorom bjelančevina poput ribe ili mahunarka iz konzerve koje će povećati nutricionističku vrijednost jela, ali vas i zasititi.

U sto grama tune iz konzerve, primjerice, nalazi se oko 23 grama bjelančevina, a svega 145 kalorija.

Predlažemo vam pripremu ukusne salate od tune, slanutka, rajčice, paprike i maslina za koju je potrebno svega nekoliko minuta.

Sastojci:
100 g tunjevine iz konzerve
100 g slanutka iz konzerve
1 veća rajčica
½ crvene paprike
5-6 maslina
½ limuna
sol i papar po želji
malo maslinova ulja
svježi peršin

Priprema:
1. U većoj zdjeli pomiješajte malo maslinova ulja, sok pola limuna, sol i papar da dobijete jednoličnu smjesu.

2. U smjesu dodajte nasjeckanu rajčicu, papriku, otkoštene masline, slanutak i tunu iz konzerve. Sve dobro promiješajte. Ako ste ljubitelji svježeg luka, u salatu možete dodati i koju kockicu ljubičastog luka.

3. Prije posluživanja dodajte i malo nasjeckanih listića peršina.

4. Poslužite s kriškom kruha ili manju količinu raspodijelite u listove oprane zelene salate pa sve zajedno jedite kao taco. Dobar tek!

Savjet plus:
Možete napraviti i veću količinu salate, staviti u hladnjak i jesti tijekom tjedna. Salata obično ima bolji okus drugi dan nakon što se svi okusi sljube u hladnjaku. Nemojte držati salatu u hladnjaku duže od tri dana.