Desetominutne šetnje mogu imati izuzetno pozitivan učinak na naše fizičko i mentalno zdravlje, a određeni periodi dana posebno su pogodni za ostvarivanje maksimalnih dobrobiti.

Tri ključna trenutka kada su desetominutne najkorisnije za naše tijelo i mozak su ujutro nakon buđenja, nakon ručka i u večernjim satima. A deset minuta, barem u jednome od tih perioda u danu, doista možemo naći.

Jutarnja šetnja, ubrzo nakon buđenja, savršen je način za pokretanje tijela i uma. Tijekom tih deset minuta šetnje na svježem zraku povećava se razina kisika u krvi, što doprinosi boljoj koncentraciji i budnosti tijekom dana. Također, jutarnje svjetlo potiče proizvodnju serotonina, hormona sreće, i pomaže regulaciji cirkadijalnog ritma, što kasnije rezultira boljim snom.

Nakon ručka šetnja pomaže našoj probavi, ali i smanjuje poslijepodnevni umor. Kratka šetnja povećava dotok krvi u mozak, poboljšava mentalnu jasnoću i osigurava bolju memoriju. Istraživanja su pokazala da redovne šetnje tijekom dana mogu znatno smanjiti rizik od degenerativnih bolesti mozga, poput Alzheimerove bolesti.

Večernja šetnja pomaže pak u opuštanju i smanjenju stresa nakon dugog dana. Tih deset minuta lagane aktivnosti potiče izlučivanje endorfina, prirodnih hormona koji umiruju tijelo i um. Također, lagana fizička aktivnost prije spavanja može poboljšati kvalitetu sna, koji je ključan za regeneraciju mozga i dugoročno zdravlje.

Upravo te tri šetnje, raspoređene tijekom dana, mogu značajno unaprijediti cjelokupno zdravlje, produžiti životni vijek i održati mozak u optimalnoj formi.

Provjerite i zašto su upravo jesenske šetnje najbolje šetnje. 

Što će se dogoditi ako cijeli mjesec budete hodali sat vremena dnevno?

Najlakši način(i): Kako najbrže doći do 10.000 koraka dnevno?

Najjednostavniji plan hodanja od 30 dana koji će vam pomoći da se pokrenete nakon lijenog ljeta