Kakvo je književno štivo najviše privlačilo Hrvate u 2018. godini, provjerite u listi 10 najprodavanijih knjiga koje je sastavio portal Hoću knjigu.


Uvijek je dobro vidjeti što čitaju drugi ljubitelji knjiga pa neka vam ova “best of” lista posluži kao dobra preporuka za siječanjsku nabavku naslova.

Top 10 najprodavanijih knjiga u 2018 godini

1. Priče za laku noć za mlade buntovnice (Elena Favilli, Francesca Cavallo)
Maštovite i inspirativne pripovijetke napisane u stilu bajki o 100 hrabrih žena buntovnica koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. One su slikarice, znanstvenice, aktivistice, plesačice, astronautkinje, glazbenice, boksačice, spisateljice, političarke iz svih krajeva svijeta. Život mnogih od njih nije bio bajka, ali su svojom predanošću i hrabrošću savladale sve izazove i pokazale da ne postoje snovi koji se ne mogu ostvariti.

Kakvo je književno štivo najviše privlačilo Hrvate u 2018. godini provjerite u listi 10 najprodavanijih knjiga koje je sastavio portal Hoću knjigu



2. Danski odgoj djece (Jessica Joelle Alexander, Iben Dissing Sandahl)

Ovaj praktični i nadasve optimističan savjetnik za roditelje donosi navike najsretnijih obitelji na svijetu. Jasnim primjerima i korisnim savjetima autorice predstavljaju osnovna načela danskog odgoja, a uključivanje samo nekih njegovih dijelova u vlastiti roditeljski pristup pomoći će roditeljima da odgoje sretniju i otporniju djecu koja će nastaviti taj krug dobrobiti i sreće odgojem vlastite djece.

3. 12 pravila za život (Jordan B. Peterson)

U ovoj knjizi iznimne snage pronaći ćete 12 vrlo jednostavnih, ali dubokih i mudrih pravila koja će vam pomoći da dovedete svoje misli, svoju osobnost i svoj dom u red te da radeći na vlastitomu poboljšanju ujedno poboljšate i cijeli svijet. Pišući s puno humora, Peterson donosi zanimljivu i edukativnu knjigu punu iznenađujućih zaokreta – uči nas zašto ne smijemo prigovarati dječacima i djevojčicama dok skejtaju po ogradama, zašto one koji olako kritiziraju čeka teška sudbina, zašto uvijek trebamo pogladiti mačku kada je sretnemo na cesti...

4. Ciganin, ali najljepši (Kristian Novak)
"Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka jest strogo žanrovski gledano krimić, s enigmom, brutalnim ubojstvima nepoznatih i istragom te lijep pokazatelj da se stvari ne smiju strogo gledati ni suditi jer je krimić koliko i „Zločin i kazna“. Roman ide široko, tijek nekoliko života ukrstit će između tokova Drave i Mure, u Međimurju, a čime se sve bavi, s vremenom će popisivati literatura koja će daleko nadići njegov poveći opseg. Između ostaloga, donosi dvije biografije "od kolijevke pa do groba", zahvaća i rekonstruira barem tri kulturološka kruga, daje snažne psihoportrete svojih četiriju kazivača i masu masovne psihologije koja raste i prijeti da će se preliti u nasilje.

\'Ciganin, ali najljepši\ 'Ciganin, ali najljepši' Kristiana Novaka (Foto: Sonja Kovač)

5. Gregov dnevnik – Nezgoda za nezgodom (Jeff Kinney)
Greg Heffley baš nema sreće. Njegov najbolji prijatelj Rowley Jefferson okrenuo mu je leđa, a upoznavanje novih prijatelja na pragu tinejdžerskih godina pokazuje se kao težak zadatak. U nadi da će tako imati više sreće, Greg se odluči prestati truditi i prepustiti sve slučaju. Hoće li se njegova sreća promijeniti ili je Gregov život predodređen da bude samo još jedna priča o lošoj sreći?

6. Okruženi idiotima (Thomas Erikson)
Zabavna knjiga bogata spoznajama o tome kako razumjeti ljude koji su posve drukčiji od vas i kako uspješno komunicirati s njima. Sa stečenim ćete uvidima razumjeti zašto se s nekima dobro slažete, a za druge vam se čini da nisu ništa nego – idioti. Da biste bili izvrstan komunikator, nije dovoljno razumjeti druge –moramo razumjeti i same sebe. U ovoj ćete knjizi dobiti oboje – odgovore na pitanja zašto su ljudi čudni i zašto drugi misle da ste vi čudni.

7. Biti i imati (Ana Bučević)
Ovo nije obična knjiga o novcu, već neobična knjiga o novcu. Ovo je duhovna knjiga o novcu jer novac i jest dio duhovnosti. Samo su nas uvjerili da nije. Uvjerili su nas da ga ne smijemo željeti ili imati. Ova knjiga pomoći će vam da shvatite da to nije tako. Da smo došli kao duhovna bića u materijalni svijet da bismo živjeli balans duhovnoga i materijalnoga, ali da je prvo poanta biti, pa možeš živjeti svu ljepotu i imati. Imati će biti nagrada za biti.

8. Genijalna prijateljica (Elena Ferrante)
Pedesete godine prošlog stoljeća. Na ulicama siromašnog predgrađa Napulja upoznat će se dvije djevojčice: Elena i Lila. Jedna blaga i željna priznanja onih koji je okružuju, druga žestoka, nepokolebljiva i samosvjesna do najmanjeg atoma svoga bića. Dvije djevojčice tu će započeti kompleksno, ali iznimno prijateljstvo koje će odrediti njihove sudbine.

9. Kalendar mog detinjstva – prvi dio (Đorđe Balašević)
Ovo možda i jest priča o djetinjstvu, ali je ipak piše netko tko već izvjesno vrijeme nije malen i ne pada mu na pamet da ovu lijepu rečenicu upropastim parolom da ljubav uvijek pobjeđuje. Ne pobjeđuje, nažalost, gotovo nikad, ali da se bori, bori se. Djetinjstvo je najljepši period čovjekova života.

Ovo nije autobiografski roman u pravom smislu riječi. Nazvan je i Đoletovom "tomsojerovskom komedijom". Đorđe Balaševićem svojim prepoznatljivim prepričavanjem smiješnih i zabavnih zgoda iz djetinjstva ispisuje stranice ove knjige.

Ako su o detinjstvu, znači, ponešto već rekli Ljermontov ili Bernard Šo, Felini, Nušić ili Bilo Koji Od Tih Promućurnih Čičica, teško da bih ja tu imao šta da dodam. A opet, ovo je moja priča, baš me briga, gde ću to reći ako ovde neću, poručuje Balašević.

10. Macbeth (Jo Nesbø)
Svoju verziju Shakespeareova Macbetha Jo Nesbø smješta u neimenovani škotski grad početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. U toj luci i propalom industrijskom središtu na čelo policije dolazi Duncan, odlučan obračunati se s kriminalnim bandama, ali i dugogodišnjom korupcijom.

Duncan se nastoji okružiti dokazano nekorumpiranim policajcima, zbog čega na mjesto trećeg čovjeka u policijskoj hijerarhiji dovodi Macbetha, dotadašnjeg zapovjednika specijalaca. Potaknut tim napredovanjem, lažnim predviđanjima šefa narkomafije Hekate te ambicijama svoje ljubavnice i vlasnice kasina Lady, Macbeth smišlja urotu da bi dospio na samo čelo policije i preuzeo vlast u cijelom gradu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju