U tijeku je Njujorški tjedan mode, na kojem brojni brendovi predstavljaju svoje "ready-to-wear" kolekcije za jesen/zimu 2023. godine. Prabal Gurung, Proenza Schouler, Alice + Olivia, Ulla Johnshon, Tory Burch, Rodarte, Brandon Maxwell i Altuzarra samo su neki od njih.

Galerija Alice + Olivia, RTW, jesen/zima 2023. Alice + Olivia, RTW, jesen/zima 2023. Ulla Johnson, RTW, jesen/zima 2023. +10 Ulla Johnson, RTW, jesen/zima 2023.

Engleski izraz ready-to-wear zapravo je prijevod francuskog izraza prêt-à-porter, a oba označavaju odjeću spremnu za nošenje. Točnije, funkcionalne kolekcije prilagođene masovnijoj proizvodnji, za razliku od kolekcija visoke mode. Tako se haute couture kreacije izrađuju po mjeri, a ove iz prêt-à-porter kolekcija dostupne su u standardnoj ponudi modnih kuća i brendova.

I dok na kreacijama visoke mode uglavnom odmaramo oči, ove potonje mogu nam poslužiti kao inspiracija za naša odjevna izdanja.

Upravo smo na Njujorškom tjednu mode imali priliku vidjeti brojne kombinacije nosive u standardnim dnevnim prigodama. Bez obzira na to tražite li neku kombinaciju za odlazak na posao ili pak kavu s prijateljicama, NYFW nudi pregršt inspiracije.

Haljine s Pariškog tjedna mode: 15 modela koje bismo mogli vidjeti na Oscarima Chanel, haute couture, proljeće/ljeto 2023. Armani, haute couture, proljeće/ljeto 2023. Armani, haute couture, proljeće/ljeto 2023. +12 Elie Saab, haute couture, proljeće/ljeto 2023.

Primjerice, brend Alice + Olivia predstavio je baš efektne dnevne lookove koje možemo zamisliti na subotnjoj zagrebačkoj špici, koja je tradicionalno mamac za domaće ljubiteljice mode i fotografe koji bilježe njihova izdanja.

Traperice udobnog širokog kroja, ležerni topovi i elegantni potkraćeni sakoi od tvida u kombinaciji s efektnim dodacima uistinu su odličan spoj opuštenih i klasičnijih komada.

Alice + Olivia, RTW, jesen/zima 2023. Alice + Olivia, RTW, jesen/zima 2023. (Foto: Profimedia)

Za obožavateljice modnih eksperimenata dobra inspiracija bit će kombinacije Ulle Johnson, koja oduševljava kombiniranjem različitih uzoraka i tekstura.

Ulla Johnson, RTW, jesen/zima 2023. Ulla Johnson, RTW, jesen/zima 2023. (Foto: Profimedia)

Ulla Johnson, RTW, jesen/zima 2023. Ulla Johnson, RTW, jesen/zima 2023. (Foto: Profimedia)

Klasičarke sigurno ne bi odoljele dugačkoj crnoj košulji-haljini Brandona Maxwella, kojoj ne treba ništa više osim nekoliko komada statement nakita i dobrih cipela.

Brandon Maxwell, RTW, jesen/zima 2023. Brandon Maxwell, RTW, jesen/zima 2023. (Foto: Profimedia)

Coach pak predlaže apsolutni minimalizam - dugačka crna haljina visokog ovratnika, torba i gležnjače u istoj boji.

Zavirite u galeriju i pogledajte još kombinacija s njujorških modnih pista koje bismo rado kopirali.

Coach, RTW, jesen/zima 2023. Coach, RTW, jesen/zima 2023. (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju