Slavni američki magazin Vanity Fair na svoju listu najbolje odjevenih žena svih vremena uvrstio je i dame koje su svojim stilom obilježile period u kojem su živjele, ali njihova imena i status modnih ikona mnogima su nepoznati. U nastavku saznajte više od pet najbolje odjevenih žena na svijetu za koje nikada niste čuli


1. Jacqueline de Ribes

Aristokratkinja, dizajnerica i filantropkinja utjelovljenje je žene sa stilom. Cijenjena Parižanka bila je neustrašiva u svojem modnom odabiru, unikatna i nikada nije izgledala poput drugih. Većina njezine garderobe bila je sastavljena od odjeće koju je sama dizajnirala. Haute couture kreacije velikih modnih majstora poput Diora često bi razrezala i prekrojila u nešto novo i neviđeno.

Nakon pet nominacija 1962. godine uvrštena je na međunarodnu listu najbolje odjevenih osoba svih vremena. Od odjeće koju je nosila poznatiji je samo njezin profil. Njime je bio fasciniran i slavni američki modni fotograf Richard Avedon koji je nakon jednog snimanja komentirao: Žalim žene koje imaju manji nos od Jacqueline de Ribes.

2. Mona Bismarck

Osvrćući se na njezinu srebrnkastu kosu i plave oči, fotograf Cecil Beaton prelijepu Monu nazvao je boginjom od kamena i kristala. Poznata pripadnica visokog društva prva je Amerikanka koja je ponijela titulu najbolje odjevene žene na svijetu, a na međunarodnoj listi najbolje odjevenih osoba svih vremena nalazi se od 1958. godine.

Obožavala je odjeću španjolskog dizajnera Cristobala Balenciage. Legenda kaže da se Mona zatvorila u svoju sobu i plakala tri dana kada je modni velikan otišao u mirovinu. Utjehu (i odjeću) pronašla je kod dizajnera kojem je Balenciaga bio idol, legendarnog Huberta De Givenchyja.

3. Pauline de Rothschild

Spisateljica i modna dizajnerica podrijetlom je bila Amerikanka, a rodila se 1908. godine u Parizu. Bila je iznimno visoka za ono vrijeme i voljela je odjevne komade koji su u centar pažnje stavljali njezine duge noge. Radila je kao osobna modna stilistica za pripadnice visokog američkog društva, a nakon udaje za prvog supruga preselila se na Majorcu gdje je otvorila butik.

Potom je u Parizu i Londonu radila sa slavnom modnom dizajnericom Elsom Schiaparelli. Nikada joj nije bilo važno što će ljudi misliti o njoj, a takav stav očitovao se i u njezinom zanimljivom modnom stilu kojeg su svojevremeno nazivali i čudnim. Na međunarodnoj listi najbolje odjevenih osoba svih vremena nalazi se od 1969. godine.

4. Gloria Guinness

Život ove dame obavijen je velom misterije. Rođena je 1908. godine u Meksiku, a njezin uspon među najpoznatije pripadnike visokog društva započinje udajom za 27 godina starijeg poduzetnika Jacobusa Scholtensa. Udavala se još tri puta, posljednji 1951. godine za britanskog političara i bogataša Thomasa Guinnessa, a tada se pričalo se da je radila kao vojna špijunka.

U to vrijeme ideal ženske ljepote predstavljale su putene plavuše zbog čega se crnokosa vretenasta Meksikanka isticala svojom egzotičnom pojavom. Cristobal Balenciaga prozvao ju je najelegantnijom ženom koju je ikada odijevao, a za njezinu garderobu brinuli su se i modni čarobnjak Christian Dior, Hubert de Givenchy, francuski majstor Yves Saint Laurent te mnogi drugi modni velikani.

5. Barbara Babe Paley

Gospođa Paley imala je samo jednu manu - bila je savršena, zapisao je u svoj dnevnik književnik Truman Capote. Babe Paley rođena je 1915. godine u Bostonu pod imenom Barbara Cushing. Zaljubljenica u lijepu odjeću počela je 1938. godine raditi kao modna urednica u američkom Vogueu. Zahvaljujući toj poziciji imala je pristup najboljoj dizajnerskoj odjeći.

Magazin Time već ju je 1941. godine proglasio drugom najbolje odjevenom ženom na svijetu. Prvo mjesto otela joj je – Wallis Simpson. Šest godina kasnije udala se za Williama Paleyja, bogatog osnivača američke TV mreže CBS koji ju je uveo u visoko društvo. Nazivali su je američkog boginjom, obožavali zbog manira i urođene pristojnosti, a njezin stil obilježila je besprijekorna elegancija.

 
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju