Bethmännchen s marcipanom prava su adventska delicija – nježni, aromatični i toliko fini da se doslovno tope u ustima. Za razliku od klasične frankfurtske verzije, ova marcipanska varijanta priprema se brže, jednostavnija je i još bogatijeg okusa. Savršeni su uz topli čaj, kuhano vino ili kao slatki poklon iz kućne radinosti.
Recept je u nastavku:
Njemački keksi s marcipanom - sastojci:
tijesto:
- 200 g marcipan mase
- 100 g mljevenih badema
- 80 g šećera u prahu
- 1 žlica ružine vodice (opcionalno, možete je kupiti u trgovinama zdrave hrane)
- 1 bjelanjak
- 1 žličica limunovog soka
ukrašavanje:
- oko 80 g cijelih badema (oguljenih i prepolovljenih)
premaz:
- 1 žumanjak
- 1 žlica mlijeka ili vode
Njemački keksi s marcipanom - priprema:
- Bademe prelijte kipućom vodom, ostavite ih 2–3 minute, procijedite i ogulite. Oguljene bademe prerežite na polovice i ostavite da se posuše.
- Marcipan narežite na komadiće i pomiješajte s mljevenim bademima i šećerom u prahu. Dodajte ružinu vodicu (ako je koristite, nije obavezno), limunov sok i bjelanjak pa mijesite dok se ne dobije glatko, mekano tijesto.
- Oblikujte kuglice veličine lješnjaka. Na svaku kuglicu utisnite tri polovice badema u obliku „listića“ - to je zaštitni znak Bethmännchena.
- Pećnicu zagrijte na 170 °C (gore/dolje) ili 150 °C ventilator. Kolačiće premažite žumanjkom razmućenim s mlijekom ili vodom. Pecite 12–15 minuta, samo dok lagano ne porumene.
- Ohladi na rešetki – Bethmännchen će se stvrdnuti tek kad se ohlade.
Dobar tek!

Pročitajte recept i za popularne baci di dama keksiće.
Na ovome linku možete pronaći cijeli popis recepata za keksiće, super će vam doći za blagdane.
Tražite ideje za blagdanske kolače, jednostavne torte, pite, savijače ili pak suhe kolače?
Inspirirajte se našim popisom od više od 150 slatkih recepata na jednom mjestu.