Ovi sitni kolačići u prijevodu s talijanskog zovu se damski poljupci i jedan su od specijaliteta pijemonteške kuhinje. Mali, ukusni kolačići prepuni maslaca i mljevenih badema spojeni su slojem otopljene tamne čokolade baš kao dvije usne u slatkom poljupcu.

Recept za kolačiće baci di dama datira iz sredine devetnaestog stoljeća, iako se istinsko podrijetlo recepture ne može točno utvrditi.

Prema nekim izvorima, riječ je o kolačima koji potječu iz grada Tortone, a prema drugima, te je keksiće izumio kuhar obitelji Savoia, i to jedne večeri kad ga je kralj Vittorio Emanuele II tražio malo drugačije kolačiće od uobičajenih, a kako su se u smočnici nalazili samo bademi, lješnjaci, šećer i maslac, nije mu preostalo drugo nego od tih sastojaka umijesiti nešto slatko.

Recept za kolačiće poprilično je jednostavan, no za potpuni uspjeh važno je držati se naznačene temperature pečenja od 140 °C te je jednako važno poštivati vrijeme hlađenja tijesta.

Sastojci za keksiće baci di dama:

150 g blanširanih badema
150 g šećera
150 g maslaca
150 g glatkog brašna

Za spajanje:

150 g tamne čokolade

Medenjaci prekriveni čokoladom Recept za čokoladne medenjake: Nezaobilazni božićni keksi u još slađem izdanju

Kuglice od kokosa Kuglice od kokosa: Recept za mnogima omiljeni desert bez mlijeka u prahu

Priprema:

1. Blanširane bademe tostirajte oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Ohladite ih pa ih pomiješajte s polovicom šećera, prebacite ih u sjeckalicu i sameljite. Možete koristiti i već mljevene blanširane bademe.

2. Bademe prebacite u dublju zdjelu, dodajte im brašno, ostatak šećera i hladni maslac narezan na kockice koji brzo utrljajte u brašno i umijesite glatko podatno tijesto.

3. Tijesto oblikujte u valjak, zamotajte ga u prozirnu foliju pa ga stavite hladiti u hladnjak na najmanje 2 sata.

4. Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, trgajte komadiće pa formirajte kuglice promjera 1 cm (oko 7 g teške), stavljajte ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, i to u razmaku barem 2 cm jednu od druge. Stavite hladiti dodatnih 60 minuta.

5. Ohlađene stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 140 °C i pecite oko 15-17 minuta.

6. Izvadite iz pećnice i ohladite ih. U međuvremenu na pari otopite čokoladu pa s donje strane premažite jedan kolačić i spojite ga s drugim. Pustite da se čokolada stisne pa poslužite.

Dobar tek!

Inspirirajte se i ostalim slatkim receptima:

Husari Isti okus, lakša priprema! Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima

Kolač od kokosa po receptu Nataše Pralice Gotov za 20 minuta: Najfiniji kolač od kokosa koji se topi u ustima

Kolać od Nutelle i keksa (ilustrativna fotografija) Kolač od Nutelle i keksa: Superbrzi recept bez puno filozofije

Uskrsni linceri Jannette Razum Prhki linceri: Obični keksići u novom ruhu koji će danima zadržati svježinu

Keksići s kakaom i džemom od naranče Savršen par: Recept za keksiće u koje je umotana kombinacija čokolade i naranče

Kiflice s lješnjacima i čokoladom Gotovi za 15 minuta: Recept za blagdanske kiflice s lješnjacima i čokoladom

Slika nije dostupna Samo tri sastojka! Recept za brze kekse bez imalo brašna


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju