Recept za kolačiće baci di dama datira iz sredine devetnaestog stoljeća, iako se istinsko podrijetlo recepture ne može točno utvrditi.
Prema nekim izvorima, riječ je o kolačima koji potječu iz grada Tortone, a prema drugima, te je keksiće izumio kuhar obitelji Savoia, i to jedne večeri kad ga je kralj Vittorio Emanuele II tražio malo drugačije kolačiće od uobičajenih, a kako su se u smočnici nalazili samo bademi, lješnjaci, šećer i maslac, nije mu preostalo drugo nego od tih sastojaka umijesiti nešto slatko.
Recept za kolačiće poprilično je jednostavan, no za potpuni uspjeh važno je držati se naznačene temperature pečenja od 140 °C te je jednako važno poštivati vrijeme hlađenja tijesta.
Sastojci za keksiće baci di dama:
- 150 g blanširanih badema
- 150 g šećera
- 150 g maslaca
- 150 g glatkog brašna
Za spajanje:
150 g tamne čokolade
Priprema keksića - baci di dama:
- Blanširane bademe tostirajte oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Ohladite ih pa ih pomiješajte s polovicom šećera, prebacite ih u sjeckalicu i sameljite. Možete koristiti i već mljevene blanširane bademe.
- Bademe prebacite u dublju zdjelu, dodajte im brašno, ostatak šećera i hladni maslac narezan na kockice koji brzo utrljajte u brašno i umijesite glatko podatno tijesto.
- Tijesto oblikujte u valjak, zamotajte ga u prozirnu foliju pa ga stavite hladiti u hladnjak na najmanje 2 sata.
- Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, trgajte komadiće pa formirajte kuglice promjera 1 cm (oko 7 g teške), stavljajte ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, i to u razmaku barem 2 cm jednu od druge. Stavite hladiti dodatnih 60 minuta.
- Ohlađene stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 140 °C i pecite oko 15-17 minuta.
- Izvadite iz pećnice i ohladite ih. U međuvremenu na pari otopite čokoladu pa s donje strane premažite jedan kolačić i spojite ga s drugim. Pustite da se čokolada stisne pa poslužite.
Dobar tek!
Keksi baci di dama (Foto: Stockfood)
Inspirirajte se i ostalim receptima za sitne kolače: