Ovi sitni kolačići u prijevodu s talijanskog zovu se damski poljupci i jedan su od specijaliteta pijemonteške kuhinje. Mali, ukusni kolačići prepuni maslaca i mljevenih badema spojeni su slojem otopljene tamne čokolade baš kao dvije usne u slatkom poljupcu.

Recept za kolačiće baci di dama datira iz sredine devetnaestog stoljeća, iako se istinsko podrijetlo recepture ne može točno utvrditi.

Prema nekim izvorima, riječ je o kolačima koji potječu iz grada Tortone, a prema drugima, te je keksiće izumio kuhar obitelji Savoia, i to jedne večeri kad ga je kralj Vittorio Emanuele II tražio malo drugačije kolačiće od uobičajenih, a kako su se u smočnici nalazili samo bademi, lješnjaci, šećer i maslac, nije mu preostalo drugo nego od tih sastojaka umijesiti nešto slatko.

Recept za kolačiće poprilično je jednostavan, no za potpuni uspjeh važno je držati se naznačene temperature pečenja od 140 °C te je jednako važno poštivati vrijeme hlađenja tijesta.

Sastojci za keksiće baci di dama:

  • 150 g blanširanih badema
  • 150 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 150 g glatkog brašna

Za spajanje:

150 g tamne čokolade

Priprema keksića - baci di dama:

  1. Blanširane bademe tostirajte oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Ohladite ih pa ih pomiješajte s polovicom šećera, prebacite ih u sjeckalicu i sameljite. Možete koristiti i već mljevene blanširane bademe.
  2. Bademe prebacite u dublju zdjelu, dodajte im brašno, ostatak šećera i hladni maslac narezan na kockice koji brzo utrljajte u brašno i umijesite glatko podatno tijesto.
  3. Tijesto oblikujte u valjak, zamotajte ga u prozirnu foliju pa ga stavite hladiti u hladnjak na najmanje 2 sata.
  4. Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, trgajte komadiće pa formirajte kuglice promjera 1 cm (oko 7 g teške), stavljajte ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, i to u razmaku barem 2 cm jednu od druge. Stavite hladiti dodatnih 60 minuta.
  5. Ohlađene stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 140 °C i pecite oko 15-17 minuta.
  6. Izvadite iz pećnice i ohladite ih. U međuvremenu na pari otopite čokoladu pa s donje strane premažite jedan kolačić i spojite ga s drugim. Pustite da se čokolada stisne pa poslužite.

Dobar tek!

Keksi baci di dama Keksi baci di dama (Foto: Stockfood)

Inspirirajte se i ostalim receptima za sitne kolače: Čoko češeri Recept za brzinske božićne kolače koji izgledaju kao da ste ih radili cijeli dan Recept za najkremastije kocke od lješnjaka sa stranice Recepttura Recept za najkremastije kocke od lješnjaka koje će oduševiti ljubitelje izdašnih kolača Trokutići s lješnjacima Trokutići s lješnjacima: Božićni kolačići koji gotovo uvijek prvi nestaju s tacne Prhki kolačići s maslacom Savršeni uz kavu ili čaj: Recept za prhke uskrsne keksiće s maslacom Uskrsni linceri Jannette Razum Prhki linceri: Obični keksići u novom ruhu koji će danima zadržati svježinu Husari Isti okus, lakša priprema! Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima Kokos gnijezda Njami! Recept za kokos gnijezda u koja idu i čokolada i keksi Keksići s maslacem od kikirikija Samo tri sastojka! Recept za brze kekse bez imalo brašna



Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju