Zamislite da se nalazite daleko od gradske buke. Kamo god pogledate, okružuje vas vedro nebo i obilje biljnog svijeta. Osjećate zrake sunca na svome licu i lagani povjetarac u svojoj kosi. A mobitel se nalazi duboko u torbi. Ugašenih tonova. Zvuči idilično, zar ne? Sve to sasvim je dovoljan razlog za boravak u prirodi već ovaj vikend.

No redoviti odlasci u prirodu nisu samo idilični nego imaju brojne prednosti za naše cjelokupno zdravlje i za naš razvoj.

1. Rad na fizičkom zdravlju
Kada pomislimo na boravak u prirodi, on sugerira opuštanje, ali i kretanje. I upravo je to ono što nam treba zbog pretežito sjedilačkog načina života. S obzirom na to da mnogi od nas svakodnevno sjede za računalom osam sati, pa i više, kretanje barem tijekom vikenda nužno je za dobro funkcioniranje našeg organizma. Zanemarimo li to, može doći do vrlo lakih ozljeda na kralježnici, ramenima i koljenima. Zato će čak obična šetnja u brdima ili obližnjoj livadi učiniti čuda za naš organizam.

Osim toga, jedna od najvećih prednosti boravka u prirodi tijekom sunčanih dana svakako je apsorpcija vitamina D koji igra presudnu ulogu u našem imunitetu, a u posljednje nam je vrijeme važniji nego ikad. Što smo češće u prirodi, to će naš organizam moći apsorbirati više vitamina D, a time će naš imunitet postajati sve otporniji.

2. Jasnije razmišljanje i poticanje kreativnosti
Zamislite terapiju koja nema nuspojava, lako je dostupna i već postojeća te na nju ne treba utrošiti ni novčić. Tako je glasila prva rečenica znanstvenog rada iz 2008. godine koji je opisivao terapiju prirodom.

Jeste li već istražili sve zelene oaze u svome kraju?

Za potrebe tog rada studentima su dani članci iz kojih su morali zapamtiti određene podatke. Nakon kratke šetnje u prirodi mnogo su točnije iznosili pročitane činjenice i znali ih pojasniti svojim riječima.

Drugo istraživanje pokazalo je da četiri dana u prirodi povećava kreativan pristup rješavanju problema za čak 50 posto

Planinarenje ima cijeli niz koristi za zdravlje Hajdemo u planine: 10 razloga zbog kojih ćete se odmah baciti u potragu za gojzericama

Osim toga, i sami smo se uvjerili da nam najbolje ideje često padaju na pamet dok boravimo u prirodi, čak i tijekom obične šetnje u parku. Dugoročno gledano, to će se pozitivno odraziti i na naš posao, ali i na naše hobije koji su na putu da ih možda i pretvorimo u (dodatni) posao.

3. Povezivanje s drugim ljudima
Jeste li ikad promatrali dvoje odraslih ljudi, ili čak i djecu, u interakciji u prirodi? Iako su istraživanja boravka u prirodi u većoj mjeri usmjerena na dobrobiti pojedinca, ne može se zanemariti da se tijekom boravka u prirodi s našim najdražima među nama stvara čvršća veza nego na, primjerice, običnoj kavi na gradskoj špici. Istraživanje Utjecaj boravka u prirodi na privrženost i obiteljsku koheziju provedeno na Sveučilištu Illinois usmjerilo se upravo na to. Hodanje Hodanje i mršavljenje: Plan od šest tjedana koji smanjuje i trbuščić

Žena u prirodi 10 razloga zašto je pješačenje u prirodi najbolja stvar koju možete napraviti za sebe

Voditelji istraživanja krenuli su od hipoteze da u okružju prirode u interakciji s drugim ljudima imamo više samokontrole i mnogo smo manje skloni iritaciji. Da bi to dokazali, napravili su istraživanje na parovima majki i kćeri. Polovica ispitanika dobila je upute da ode prošetati u trgovački centar, a druga polovica u obližnji park. Pokus je pokazao da je njihova hipoteza bila točna - u okružju prirode majke i kćeri bile su bez ometanja i mnogo su se lakše povezale te započele razgovor.

4. Poboljšanje mentalnog zdravlja
Gotovo svaki psihoterapeut boravak u prirodi predlaže kao dio terapije kada se radi o nekom psihičkom poremećaju ili privremenom stanju. Anksioznost, depresija i drugi problemi s mentalnim zdravljem mogu se ublažiti boravkom u prirodi, naročito ako se kombiniraju s vježbanjem ili trčanjem.

Jedno je istraživanje pokazalo da su šetnje šumom posebno povezane sa smanjenom razinom anksioznosti i lošeg raspoloženja, a drugo da bi šetnje na otvorenom mogle biti "klinički korisne kao dodatak postojećim tretmanima" za depresivno stanje.

Zamislite terapiju koja nema nuspojava, lako je dostupna i već postojeća te na nju ne treba utrošiti ni novčić.

Analiza deset ranijih istraživanja, koje su okupljene u Journal of Affective Disorders iz 2013. godine pokazala je da svako zeleno okruženje poboljšava i raspoloženje i samopoštovanje, kao što je bilo vidljivo na sudionicima istraživanja, inače osobama koje su bolovale od nekog od psihičkih poremećaja.

5. Otkrivanje novih krajeva
Zbog svog geografskog položaja i prirodne različitosti Hrvatska je jedna od zemalja u kojoj se vrlo lako iz gradske vreve može do predivnih kutaka prirode, bilo u unutrašnjosti ili na moru. Uostalom, koliko je krajeva Hrvatske koje još niste posjetili? Međimurje, Hrvatsko zagorje, Slavonija, Gorski kotar, Istra i drugi – svi oni u sebi kriju prave male zelene bisere.

Znatiželja je dio ljudske prirode. Iskoristite je na najbolji mogući način, otkrijte nove krajeve, odmaknite se od ekrana i u svega jedan vikend napunite baterije.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju