Prema podacima Hrvatske lige protiv raka, rak dojke najčešći je tumor u žena. U Hrvatskoj će od te bolesti oboljeti svaka deseta žena, a sve je veći broj i mladih žena, čak mlađih od trideset godina.

Kako ne postoji način da se spriječi ova bolest, najbolje što svaka žena može napraviti jest otkriti je u početnoj fazi. Naime, kada se tumor otkrije na vrijeme te je još uvijek manji od 1 cm, izliječiv je u 98 posto slučajeva, dok je petogodišnje preživljavanje kod uznapredovalog stadija bolesti od 35 do 75 posto.

Najčešće dijagnostičke metode su klinički pregled tj. palpacija, mamografija, ultrazvuk dojki, citopunkcija i core punkcija tj. punkcija debljom iglom. Međutim, ono što je prvo na svakoj ženi da učini i time si spasi život jest redoviti samopregled.

#brinemoZAjedno
S time na umu pokrenuta je akcija #brinemoZAjedno kojim je portal zadovoljna.hr pozivao na osvještavanje o važnosti samopregleda i redovitih ginekoloških pregleda, uz fotografiranje jedne strane tijela u odjeći i pokrivanje grudi cvijećem te njihovo objavljivanje na društvenim mrežama.

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva i počnu nekontrolirano rasti.

U akciju su se uključile i neke javnosti poznatije ličnosti kao što su Minea, Neda Parmać, Ana Begić Tahiri, Indira Levak, Marina Orsag, Katarina Madirazza, blogerice Ana Ivančić Šola i Ines Herceg i brojne druge žene. Sve su one ovime pozivale na važnost osvještavanja brige za zdravlje dojki.

No neke su žene otišle korak dalje i podijelile s nama svoje priče, kao najbolji mogući podsjetnik da se to uistinu može dogoditi bilo kojoj od nas.

Naša čitateljica Kristina Bogdan prisjetila se čitavog puta sa sretnim krajem.

Danas je iza mene otprilike 15 UZV dojki. Otprilike 5 MR-i, 16 kemo, 30 zračenja, 18 imunoterapija, 5 godina hormonske terapije, tisuće prevezenih kilometara, tisuće popijenih tableta, milijun suza, bezbroj strahova, 6 i pol godina i najljepša rečenica – bez suspektnih tvorbi. Nemoj da u tvojim ružicama bude kukolja. Znam, doba je korone pa sve drugo čeka na red. Ali ne bi trebalo, zdravlje ne smije čekati! Barem se zabilježi za pregled. Proći će i ovo ludilo.

Kao što je bio promijenjen Kristinin život kada je saznala za dijagnozu, bio je promijenjen i život još jedne žene, na čiju se priču osvrnula njezina sestra Marija.

Ovo je moja sestra! Naizgled obična djevojka na početku svojih tridesetih, ali djevojka kojoj se cijeli svijet srušio prije godinu dana. Te je godine puhala svjećicu na torti s brojem 30 i veselila se svemu novome što ju čeka. Školovanje koje je započela i planirala završiti uz posao, razmišljanje o majčinstvu, žaliti se na kišu i snijeg i čekati godišnje odmore, veseliti se vikendima... Bezbrižni dani koje ne cijeniš dok si zdrav.

Rak dojke Od prevencije do pobjede: Sve što moramo znati o raku dojke

Prije godinu dana samopregled dojke završio je ultrazvukom, biopsijom, mastektomijom, vađenjem 20 jajnih stanica, primanjem 16 kemoterapija, bezbroj litara suza i nekoliko mjeseci neprospavanih noći, pitanja na koja ne znaš odgovor, a na neka ti ne žele odgovoriti.Guglanjem nalaza na hladnim hodnicima bolnica jer doktori ne pričaju, a Google zna previše.

Mogla bih nabrajati do sutra, ona još i duže jer neke priče zna samo ona i nitko drugi.Tata je plakao, a mama se pitala zašto to nije ona... Nema recepta, ne pita se za godine, životno iskustvo ili planove koje imate.

Ali znate što je sreća u svemu ovom? Nada postoji! Krenuti na vrijeme u ovu borbu je spas.Obavljajte redovito samopregled i pregled dojke. Vi, vaše kćeri, sestre, mame, svekrve, prijateljice... Jer dani su lijepi i ako pada kiša, ponedjeljak je ili srijeda, dok god si zdrav!

Međutim, zloćudni tumor nije jedina dijagnoza koju možemo čuti na pregledu. I upravo je zato iznimno važno redovito odlaziti liječniku. Svjesna je toga i Petra Mutavčić, koja je mislila da se njoj bolest ne može dogoditi.

Znam da možda mislite da za to nema potrebe, ali prevencija je jedini lijek. Ja sam također smatrala kako se to mene ne tiče, dok na sisi nisam napipala kvržicu. Nakon sto sam otišla na pregled i punkciju, saznala sam da imam fibroadenom. Nakon godinu dana napravila sam kontrolni pregled na kojem su mi našli još jedan.

Slika nije dostupna Romina Knežić: "Mislite na sebe jer rak dojke ne bira godine, ali se može zaustaviti ako se otkrije na vrijeme"

Uskoro se ponovo bliži moja godišnja kontrola koju više ne propuštam, a ne biste trebali ni vi. Zdravlje naših sisa jako je bitno i zato ih ne bismo trebali zanemarivati. Pregled možete napraviti i sami u svega nekoliko minuta. Pozivam vas da opipate svoje sise da se uvjerite da je s njima sve u redu, rekla nam je Petra.

Vrlo mali postotak fibroadenoma tijekom života mijenja se u karcinom dojke, ali mala vjerojatnost ipak postoji. Nikada nismo sasvim sigurne od bolesti.

DANAS NAPRAVITE SAMOPREGLED
I upravo je zato iznimno važno redovito vršiti samopregled dojki i odlaziti na liječničke kontrole.

Jer ne – nije važnije hoćemo li se savršeno depilirati ispod tuša, hoćemo li savršeno oprati kosu i nanijeti na nju sve moguće preparate. Važnije je hoćemo li tijekom tuširanja uzeti minutu i napraviti samopregled dojki.

Nije važnije hoćemo li stići juriti po trgovačkim centrima, isprobavati najnovije modne kolekcije, naslikavati se po restoranima i kafićima. Nije važnije truditi se odigrati ulogu savršene žene na društvenim mrežama, savršeno balansirati majčinstvo i karijeru, uvijek biti savršeno sređena i nasmijana te svima na raspolaganju. Ne. Neusporedivo je važnije uistinu izdvojiti jedan sat za sebe i otići na redovite preglede. Neovisno o dobi i povijesti bolesti u obitelji.

98 posto raka dojke je izliječivo ako se otkrije u početnom stadiju

Taj jedan pregled može vam spasiti život. Jer kako ćete ostvariti sve svoje snove ako sebe i svoje zdravlje ne stavite na prvo mjesto? Kako ćete otići na onaj sanjani put oko svijeta jednom kad sve ovo prođe ako se ne stavite na prvo mjesto? Kako ćete ostvariti želju o majčinstvu, upisu doktorata, otvaranju svoje male tvrtke, edukaciji iz psihoterapije, kućici u cvijeću i udomljavanju ljubimca ako ne pazite na sebe?

Već danas napravite samopregled i okrenite broj svog liječnika. Jer znate što? Neustrašive ste i možete sve, pa čak i pobijediti bolest ako dođe do nje.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju