Čestitam ti, mama, odmah na prvu, a da se i ne znamo. Ne moram te poznavati da znam da si najbolja. Najteži i najvažniji posao na svijetu dobila si bez obuke i treninga. One knjige koje su te trebale pripremiti za majčinstvo teorija su koja se lako zaboravlja, baš kao i one napamet naučene stvari koje smo učile u školi.

Rodila si i dobila najvažniju titulu na svijetu – mama. Najvažniju jer onako kako odgajaš dijete, tako ćeš utjecati i na svijet. Ti si to što jesi uvelike zbog svojih roditelja ili unatoč njima, a tvoje dijete bit će jednako tako. Možeš pomoći izgraditi neki bolji svijet ako ti se ovaj ne sviđa.

Svijet pun mašte, svježih ideja, inovativnih stvari, svijet tolerancije i razumijevanja, svijet bez batina i agresije… Vojnici i političari pokušavaju stvoriti neke bolje svjetove, ali ne mogu uspjeti ako s njima nisu majke. Jer sve dolazi od doma.

Želiš li da naša djeca odrastaju drugačije nego mi, počni od sebe i zarazi svojom pozitivom barem tri majke oko sebe. Ne trebaš pomicati planine, one su tamo odavno. Pomakni sebe, popni se na vrh i uoči neke nove horizonte. Znam da imaš to u sebi, svaka žena to ima, a pogotovo majka.

Kad si rodila, nisi bila ni svjesna što sve možeš. Nisi bila ni svjesna koliko dugo možeš biti budna, koliko snage imaš, koliko emocija u tebi buja. Nisi još uvijek svjesna koliko si važna i koliko daješ, uvijek najbolje od sebe.

Ti koja dojiš i ti koja dijete hraniš na bočicu od prvog dana, najbolja si.

Ti koja nemaš posao i ti koja radiš negdje, najbolja si.

Ti koja imaš grozne nokte i ti koja ih redovito sređuješ, najbolja si.

Ti koja spremaš sama sve obroke i ti koja nekad daješ kašicu, najbolja si.

Ti koja nikad nisi povikala i ti koja jesi, najbolja si.

Ti kojoj je dijete u vrtiću i ti koja ga sama čuvaš, najbolja si.

Najbolja si jer se trudiš. Najbolja si jer si tu za svoje dijete. Kako izgledaš i kako to radiš, nije bitno.

Majčinstvo nije natjecanje, nećeš dobiti medalju ni od koga. Griješit ćeš. Svi griješe. Neke stvari nećeš moći, ne mogu svi sve.

Mama pod stresom Mame, imate li grižnju savjesti jer ne stižete sve što "trebate"?

Tvoje dijete nije briga jesi li ga hranila svojim ili adaptiranim mlijekom, je li nosilo majicu iz Lidla ili neki poznati brend, jesi li mu prala platnene pelene ili bacala jednokratne. To je tebe briga.

Ako ti je dijete sretno, čestitam, ti si najbolja mama.

Dijete se sjeća emocija pored tebe, dijete se sjeća tvoje reakcije na nešto, tvog zagrljaja, tvog oprosta, tvoje blizine. Bitno je samo da si blizu i da si tu za dijete.

I zato, molim te, draga mamo, nemoj se mjeriti prema tuđim očekivanjima i tuđim životima, nisi loša mama ako trenutačno loše izgledaš ili ne primaš plaću.

Ako čuješ nekog da loše govori o drugoj mami, stani na njezinu stranu. Trebamo jedna drugu, lakše je kad smo skladni čopor. I ljepše je kad nismo sve iste. Zamisli dosadnog života da svi žive jednako, i to baš kao mi.

Nisi ništa manje dobra mama od neke koja ima bolja kolica ili skuplji automobil jer, i sama znaš, svi imaju svoje probleme, a lova ne rješava ni pola toga.

Nisi loša mama jer si napravila nešto što nije svima po volji. I nemoj ogovarati drugu mamu jer je nešto napravila kako ti nisi. Zamisli da tebe ogovaraju.

Barbara Slade Jagodić - 3 Ja nisam samo mama i želim da moje dijete to shvaća

Ako čuješ nekog da loše govori o drugoj mami, stani na njezinu stranu. Trebamo jedna drugu, lakše je kad smo skladni čopor. I ljepše je kad nismo sve iste. Zamisli dosadnog života da svi žive jednako, i to baš kao mi.

Sve smo najbolje ako dajemo sve od sebe. Biti mama je nešto najteže, a najljepše.

Samo je jedna mama i svaka je posebna na svoj način.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju