Važan dio vjenčanog obreda svakako je i buket, a da bi on bio savršen i točno prilagođen mladenkinim željama, mnoge ga dame počnu osmišljavati puno prije velikog dana.

Mladenka najčešće bira svoje najdraže cvijeće i tako gradi buket iz snova, a koliko će buket biti raskošan ovisi o njezinom ukusu te stilu vjenčanja za koji se par odlučio.

Bilo da zamišljate minimalistički i manji buket ili želite nešto pamtljivo i upečatljivo, nije loše u obzir uzeti i jezik cvijeća jer je svaki pojedini cvijet nositelj nekog jedinstvenog značenja, a za svadbene je trenutke najbolji izbor cvijeće koje prenosi snažne poruke ljubavi, privrženosti i bliskosti.

Za vas smo izdvojili osam cvjetova s najljepšim ljubavnim porukama i simbolima, a ako se vama drag cvijet nalazi među njima, svakako ga uklopite u svoj svadbeni buket jer će on tada, osim ljepote, sa sobom nositi i važno i veliko značenje.

Crvena ruža

Ovaj najromantičniji cvijet najsigurniji je izbor za odvažan i upečatljiv vjenčani buket sa snažnom ljubavnom porukom. Jarko crvena ruža predstavlja pravu, toplu i romantičnu ljubav, dok ona bordo predstavlja ljubav koja se tek treba razviti. Nijedan cvijet ne govori volim te kao ova elegantna ljepotica. 

Crvena ruža je ultimativni simbol vječne ljubavi, stoga ako svojim buketom želite iskazati klasičnu romantičnu poruku, znate koji je cvijet pravi izbor za vas.

Crvene ruže najglasnije poručuju Crvene ruže najglasnije poručuju "volim te" (Foto: Living4media)

Tulipan

Značenje ovog omiljenog proljetnog cvijeta je savršena ljubav. Dakako, različite boje tulipana imaju i različita značenja pa se crveni najjače povezuju s pravom i vječnom ljubavi. Bijeli bi također mogli biti zanimljiv izbor jer označavaju poštovanje, čistoću i čast.

Odvažnije mladenke koje se doista žele osjećati kao kraljice mogu se odlučiti za ljubičaste tulipane jer su oni povezani s kraljevskim držanjem, stavom i elegancijom.

Tulipan nosi značenje savršene ljubavi Tulipan nosi značenje savršene ljubavi (Foto: Living4media)

Božur

Božur je vrlo čest dodatak vjenčanim buketima, a sa sobom nosi značenje ljubavi, časti, sreće, romantike i ljepote.

Nagoviješta sretan i dug brak pa je ovaj raskošan cvijet pun pogodak za svadbeni dan. U Kini se božur smatra kraljem svih cvjetova i simbolizira bogatstvo, eleganciju i kraljevsko držanje, a novopečenim mladencima donosi i obilje hrabrosti i radosti u braku.

Božuri su s razlogom česti u vjenčanim buketima Božuri su s razlogom česti u vjenčanim buketima (Foto: Living4media)

Peruanski ljiljan

Alstromerija ili peruanski ljiljan predstavlja snažnu vezu kao i prosperitet tijekom nje. Simbolizira odanost, podršku i opstanak te potiče da u dobru i u zlu ostanete jaki i uzdignute glave. Također ukazuje i na pravu i romantičnu ljubav, čast i poštovanje.

Peruanski ljiljani dodatak su koji će simbolizirati odanost i opstanak Peruanski ljiljani dodatak su koji će simbolizirati odanost i opstanak (Foto: Living4media)

Ljubičica

Ovaj divan cvijet predstavlja odanost, privrženost i intuiciju. Također, ako je intenzivno ljubičasta, ima i kraljevsku, dostojanstvenu simboliku. Osim velike ljubavi, označava i pravo prijateljstvo i povjerenje te govori o iskrenoj i istinskoj bliskosti.

Ljubičice govore o privrženosti Ljubičice govore o privrženosti (Foto: Living4media)

Tratinčica

Skroman i nježan cvijet nosi poruku čiste i jednostavne sreće i ljubavi. Predstavlja nove početke, vjernost, odanost i iskrenost.

Nježne tratinčice simbol su iskrene i jednostavne sreće i ljubavi Nježne tratinčice simbol su iskrene i jednostavne sreće i ljubavi (Foto: Living4media)

Lavanda

Možda netipičan, ali potpuno ispravan izbor za vjenčani buket bila bi i ova mirisna ljepotica. Lavanda je poznata po svom umirujućem mirisu koji joj daje značenje ljekovitosti, ali ovi maleni ljubičasti cvjetovi također simboliziraju predanost, spokoj, gracioznost i ženstvenost.

Lavanda u buketu ili kao dekoracija na vjenčanju prenijet će poruku velike ljubavi, poštovanja i divljenja koje novopečeni bračni par gaji jedno prema drugom.

Mirisna lavanda simbolizira predanost Mirisna lavanda simbolizira predanost (Foto: Living4media)

Jorgovan

Bijeli jorgovani simboliziraju čistoću i nevinost, a ljubičasti duhovnost, ali i kraljevsku dostojanstvenost. Magenta jorgovani predstavljaju ljubav i strast i najromantičnija su boja toga cvijeta, dok plavi jorgovani nose poruku spokoja i sreće.

Jorgovani Jorgovani (Foto: Living4media)

Inspiracija za buduće mladenke: 20 vjenčanih buketa koje možete kopirati Vjenčani buket Vjenčani buket Vjenčani buket +17 Vjenčani buket

Krasne mimoze: Ideje kako istaknuti ljepotu cvijeta punog simbolike Mimoze Mimoze Mimoze +3 Mimoze

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju