Dalija, nacionali cvijet Meksika, uistinu je jedan od najljepših na svijetu. Kuglasta konstrukcija mirisnih latica baš je predivan prizor koji domu i vrtu tijekom ljetnih mjeseci daje neki poseban šarm.

Galerija Dalije Dalije Dalije +24 Dalije su prelijepo ljetno cvijeće

Dalije dolaze u svim duginim bojama i pripadaju zeljastim trajnicama iz porodice glavočika. Rod sadrži preko 40 različitih vrsta koje možemo pronaći u stručnoj literaturi, te nekoliko tisuća hibrida, koji plijene pažnju predivnim uzorcima.

Poznavanje dalija možemo zahvaliti švedskom botaničaru Andersu Dahlu koji je ovaj predivan cvijet otkrio još u 19. stoljeću. Niske i visoke, jednobojne, dvobojne ili šarene, jednostruke i dvostruke – brojne su klasifikacije ove predivne biljke koja je glavna zvijezda u vrtu, ali i u vazi.

Dalije Predivne kuglaste konstrukcije privući će pažnju (Foto: Living4media)

Kroz povijest se dalija koristila za liječenje epilepsije, a zbog šuplje stabljike nazivali su je vodenom trskom, vodenom lulom te cvijetom šuplje stabljike. Uzgajala se posebno za madridske kraljevske vrtove, a u jednom su povijesnom trenutku bile toliko skupa da su ih ljudi mijenjali za dijamante.

Danas ih koristimo u kozmetici, a na kožu imaju blagotvorni, umirujući učinak pa su čest sastojak raznih krema, šampona i ulja.

Dalije Ružičaste dalije (Foto: Living4media)

U buketu najbolje pašu s ružama i karanfilima, a ako ih želite posaditi sljedeće sezone, zabilježite savjete koje vam donosimo u nastavku.

  • Ako dalije želite uzgojiti u posudi, ona ne mora biti posebno duboka jer je njihov korijen podosta plitak. Daliju ne voli hladnu zemlju pa svakako pričekajte da prođe prvi mraz, bez obzira sadite li je u posudi ili u vrtu.
  • Ako naiđe sušno ljeto, dalija je jedan od onih cvjetova koji će to jako dobro podnijeti. Ako se tlo potpuno osuši, potrebno je obilno zaliti daliju. Međutim, kao i kod većine cvijeća, treba biti oprezan kako ne bismo pretjerali i gomolj doveli do truljenja.
  • Daliju presadite kad biljka naraste na 15 centimetara visine, a to se obično čini u svibnju.
  • Ako ste dalije posadili u vrtu, trebate paziti na lisne uši, puževe i voluharice, koje krizu gomolje.
  • Cvjetove berite rano ujutro ili kasno popodne, a stabljiku što prije stavite u vodu.

Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

Na početku teksta možete pogledati veliku galeriju fotografija ove predivne biljke koja je glavna zvijezda ljetnog vrta. 

Dalije Dalije vrtu daju poseban šarm (Foto: Living4media)

Njegovo veličanstvo božur: Najraskošniji cvijet koji donosi sreću u ljubavi Božur Božur Božur +15 Božur

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju