Sigurno ste barem jednom u životu osjetili potrebu za reorganizacijom ormara, kuhinje ili cijele kuće i onda istovremeno dobili snažan poriv da kupite razne dodatke za uštedu prostora.

Pletene košare, akrilne posude, plastični spremnici za ispod kreveta... Sve vam to odjednom postaje privlačno. Uvjereni ste da će vam svaki taj dodatak pružiti motivaciju da stvari uvijek budu uredne i složene.

U stvarnosti, kupnja organizatora prostora često je način da se izbjegne pravi posao, odnosno da se riješite bespotrebnih stvari i da ono što sačuvate bude dostupno i funkcionalno. Druga bitna činjenica jest ta da vjerojatno ne kupujete dobre organizatore.

Zapravo, postoji poprilično velik broj "štedljivaca prostora" nisu ni približno korisni koliko vi to mislite, pogotovo ako ste ih donijeli kući, a da prethodno niste razradili plan kako ćete ih i gdje koristiti.

Slika nije dostupna Prostrani i prilagodljivi: Sedam ormara koje se isplati kupiti po povoljnijoj cijeni

Slika nije dostupna Fenomenalan stan u potkrovlju koji će oduševiti one koji vole industrijski stil

Stručnjaci za uređenje i organizaciju doma izdvojili su njih nekoliko o kojima biste trebali dobro razmisliti prije nego što ih donesete doma:

1. Velike kante za pohranu

Gigantski spremnici su, prema riječima stručnjaka, bolji u teoriji nego u stvarnosti. Naime, jednom kada veliku kantu natovarite stvarima, njome je teško manevrirati.

Također, s obzirom na to da je unutrašnjost samo veliki, prazni prostor, teško ju je organizirati i stvari koje su u njoj učiniti lako dostupnima.

Umjesto velikih koristite manje kante. Možete ih složiti jednu na drugu.

Slika nije dostupna Predivan varaždinski stan stvoren za opuštanje i uživanje u svakoj sitnici

2. Neprozirni spremnici za skladištenje

Iako bi neprozirni spremnici mogli dobro sakriti neuredan sadržaj spremnika, nisu najučinkovitija rješenja za pohranu. Bolje je stvari smjestiti u prozirne posude za pohranu kako bi sadržaj bio vidljiv. Neprozirne kante s vremenom će vam postati način da lakše skrijete nered.

Iznimka su situacije u kojima ih koristite u dekorativne svrhe. Osim u takvim situacijama, prozirne su posude puno bolja opcija jer ćete, između ostalog, trošiti manje vremena na to da se pokušate sjetiti gdje ste nešto spremili.

3. Okrugli spremnici

Okrugli spremnici su oni zbog kojih možda gubite dragocjeni prostor koji pokušavate uštedjeti. Puno bolja opcija su kvadratni ili pravokutni spremnici koji mogu stajati jedan uz drugi, a da se ne gubi prostor.

Slika nije dostupna I terasa je san snova: Zakoračite u čarobni stan ljepši i od holivudskih vila

4. Stalci za začine na radnim površinama

Čak i kada ih ne koristite često, začini mogu zauzeti puno mjesta u kuhinji. Međutim, prije nego što ih stavite na pult, razmislite o tome koliko ih često koristite. Ako imate prostora, spremanje začina u neki od ormarića osigurat će vam više prostora na radnoj površini i samit time olakšat će vam kuhanje i sve druge aktivnosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju