Vjerojatno mislite kako ovo nije dan kada bismo trebali raspravljati o ženskim manama, ali postoji jedna koja baš sad zaslužuje našu pažnju.

Danas je Dan žena. Sve znate. Danas ćemo ponosno svima govoriti da je ovo naš dan. Poslat ćemo svojim majkama, prijateljicama i kolegicama čestitku prepunu girlpower energije. Svakog 8. ožujka mi smo sestre ujedinjene u borbi protiv naših prirodnih neprijatelja - muškaraca.

Puna 24 sata zajedništva i apsolutne dominacije estrogena, a zatim… Raspad sestrinskog sistema.

Jeste li ikada primijetili koliko su čvrsto zbijeni muški redovi? Ti mamlazi s kojima ne znamo i bez kojih ne možemo uvijek se drže zajedno. Kada je netko od njihovih meta napada, ni sekunde ne dvoje oko toga na čiju će stranu stati.

Zajedništvo muškaraca je bezuvjetno, a mi žene svoju potporu uglavnom poklanjamo samo odabranima i uvijek uz pokoji uvjet.

Slika nije dostupna Video o kojem se priča: "Ne budi zavodnica. Muškarci se ne mogu kontrolirati"

Uzmimo, na primjer, izmišljenu Mariju iz Siska. Nije važno u kakvom je Marija problemu, ali ona sada treba potporu svog sestrinstva.

I dok prosječni muškarac još nije stigao ni zapamtiti njezino ime, većina žena već ima formirano čvrsto mišljenje o Mariji.

Prvo su je odmjerile i proučile njezin stil.

Nije dobro ako joj je suknja previše kratka, to znači da je besramna. Ne daj Bože ni da je zakopčana do grla, nešto s njom ne valja ako nema potrebu istaknuti svoju ženstvenost. Ako ima frišku frizuru, previše brine o svom izgledu. Ako joj je slučajno kosa neoprana, onda je nemarna i prljava. Ima francusku manikuru, radi li ona išta po kući? Nokti joj nisu sređeni, kako takva hoda po svijetu?

Slika nije dostupna "Žene bi trebale ostati u spavaćoj sobi": Legenda koja je ušutkala najvećeg šovinista u tenisu

Ženama je jedan pogled dovoljan za analizu i osudu druge žene. Sve ćemo, s više ili manje nećkanja, naposljetku ipak priznati da smo jedne drugima najveći neprijatelj i kritičar.

Potvrdile su to i brojne studije.

Allison Gabriel, profesorica menadžmenta na Sveučilištu Arizona, provela je istraživanje o neuljudnosti na radnom mjestu u kojem je sudjelovalo 1440 zaposlenih žena i muškaraca.

Ustanovila je kako su žene u radnom okruženju puno neugodnije prema drugim ženama nego prema muškarcima. Preciznije, ispitane žene doživjele su više neugodnosti od svojih kolegica nego od kolega.

Druga studija, objavljena 2019. godine u dnevniku "Social Psychology", fokusirala se na percepciju seksualnog ponašanja.

Rezultati istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta New Mexico pokazali su da muškarci i žene različito doživljavaju svoje prijatelje tj. prijateljice s većim brojem seksualnih partnera.

Muškarci su pozitivno percipirali prijatelje s bogatim seksualnim životom, ali zato su žene pokazale izrazito negativno mišljenje o svojim prijateljicama s većim brojem seksualnih partnera.

Slika nije dostupna Simone de Beauvoir: Revolucionarka zbog koje su žene postale svjesne da su puno više od majke i supruge

Uoči ovogodišnjeg Dana žena Program UN-a za razvoj (UNDP) objavio je studiju koja kaže da gotovo devedeset posto svjetske populacije ima određenu predrasudu prema ženama.

S tvrdnjama poput "muškarci su bolji politički vođe ili direktori tvrtki od žena" i "studiranje je važnije za muškarce nego za žene" složilo se devet od deset osoba u svijetu, uključujući i žene.

Od muškaraca zahtijevamo potpunu jednakost, a međusobno smo razjedinjene i još uvijek se rangiramo po vrijednosti. Zamjeramo im predrasude na naš račun, a i same smo ih pune.

Drage žene, u jednom su muškarci i dalje bolji od nas. Oni znaju kako jedni drugima biti potpora bez fige u džepu i moraliziranja. Taj nagon za osudom svakoga tko ne odgovara našoj osobnoj viziji prave žene - to je ta naša mana.

Osvijestimo je što prije kako bismo i u ovom aspektu postale bolje od njih.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju