Sastojci za džin-tonik s jagodama:
- 60 ml hladnog sirupa od jagoda
- 60 ml džina
- 100 ml tonika
- 1 mala žličica soka od limete
- listići mente ili grančica timijana za ukras
- led
Sastojci za sirup od jagoda:
- 1 kg zrelih jagoda
- 500 ml vode
- 20 dag šećera
- 2 velike žlice limunova soka
Priprema sirupa:
- Maknite peteljke s jagoda, operite ih, prerežite napola i stavite u zdjelu za kuhanje. Ubacite unutra vodu i šećer te stavite kuhati na srednju jačinu. Kada voda zavri, malo smanjite temperaturu i ostavite da se lagano kuha 20 minuta, a potom maknite sa štednjaka i pustite da se do kraja ohladi.
- Uzmite cjediljku, obložite je slojem tanke gaze i stavite na širu zdjelu. Procijedite jagode i sirup kroz nju, a zatim uzmite gazu, skupite jagode i lagano zavrnite gazu kako biste iscijedili još malo sirupa iz jagoda. Umiješajte limunov sok i zatim sirup izlijte u staklenku. Čuvajte ga u frižideru maksimalno dva tjedna.
Priprema džin-tonika:
Čašu do pola napunite ledom. Zatim preko njega prvo prelijte sirup od jagode, zatim džin i na kraju ulijte tonik. Dodajte malo soka od limete i po želji ukrasite mentom ili timijanom.
Inspirirajte se ostalim receptima za razlićite verzije džin-tonika:
Živjeli!