Usluga e-Prijava vjenčanja omogućava ženiku i nevjesti da podnesu prijavu namjere sklapanja braka u građanskom obliku u službenim prostorijama.

Sustav e-Građani koristi više od milijun građana kojima je uključenjem usluge e-Prijava Vjenčanja na raspolaganju ukupno 74 e-usluga.

Usluga je razvijena na temelju iskustva s prijavom usluge e-Novorođenče, pri čemu e-Prijava vjenčanja uključuje plaćanje upravnih pristojbi te je usluga putem sustava sustav e-Pristojbe i koji nudi različite mogućnosti plaćanja upravnih pristojbi. 

Upravne pristojbe mogu se platiti karticom, putem interneta, metodom ''slikaj i plati'', uplatnicom ili internetskim bankarstvom.

Slika nije dostupna Kraljica vjenčanica: 30 haljina Vere Wang za kojima čeznu mladenke diljem svijeta

e-Prijava Vjenčanja nastavak je kontinuiranog unaprjeđenja sustava e-Građani. Novom uslugom mladencima smo omogućili da prijave sklapanje braka bez odlaska u matični ured. Vlada Republike Hrvatske nastavit će provoditi digitalizaciju svih procesa javne uprave, osigurati daljnji razvoj e-usluga i povezivanja tijela državne uprave kako bi građani i poduzetnici dobili brzu i kvalitetnu uslugu, izjavio je ministar Malenica.

Usluga e-Prijava vjenčanja u prvoj fazi omogućava mladencima, punoljetnim državljanima Republike Hrvatske, da prijave sklapanje braka u građanskom obliku u bilo kojoj službenoj prostoriji u Hrvatskoj 30 do 45 dana unaprijed, sve bez odlazaka u matični ured, preko interneta.

Slika nije dostupna Može i bez vjenčanice: 12 (ne)običnih kombinacija u kojima su se udale slavne dame

Za prijavu na uslugu potrebna je vjerodajnica minimalno značajne razine sigurnosti ili razine 3, na primjer m/Token ili korištenje pristupnih podataka internetskog bankarstva, uključenih u sustav e-Građani.

Preduvjet za korištenje aplikacije je da ženik/nevjesta imaju otvoren Osobni korisnički pretinac (OKP) u sustavu e-Građani. Ako prijavljeni bračni drug nema otvoren OKP, sustav će ga upozoriti i omogućiti mu njegovo otvaranje.

Mike Todd i Elizabeth Taylor "Nesretna" vjenčanica Elizabeth Taylor u kojoj bi se rijetko koja žena udala

Ako ženik/nevjesta ne žele otvoriti OKP, onda prijavu namjere sklapanja braka u građanskom obliku mogu nastaviti u matičnom uredu. Proces podnošenja zahtjeva može započeti ili ženik ili nevjesta. Tek nakon što jedan od njih popuni prijavu, ona će biti dostupna drugome, koji ga može pregledati, dopisati podatke i potvrditi.
Nakon što to ženik i nevjesta potvrde, prijava dolazi na odobrenje u nadležni matični ured prema odabranoj lokaciji sklapanja braka.

Matičar može prihvatiti zapisnik te dodatno omogućiti budućem bračnom paru da putem e-Pristojbi plati pristojbe potrebne za sastavljanje zapisnika i sam čin sklapanja braka. Ženik i nevjesta mogu pratiti status prijave u aplikaciji e-Prijava vjenčanja. Svi dokumenti bit će poslani ženiku i nevjesti u OKP. Matičar prijavu može i odbiti, a ako je prijava odbijena, ženik i nevjesta će u OKP dobit poruku s razlogom odbijanja te s uputama za daljnje postupanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju