Elizabeth Taylor došla je na 33. dodjelu Oscara bez ikakvih očekivanja. Slavna glumica 1961. godine dobila je četvrtu nominaciju u kategoriji najbolje glumice, za ulogu u filmu "Butterfield 8". Kako dotad nije osvojila nijednog Oscara, i to za puno bolje uloge u kvalitetnijim filmovima, uopće nije vjerovala da će taj put kući ponijeti zlatni kipić. Njezin privatni život u to je vrijeme bio prepun skandala i Elizabeth je mislila da joj Akademija to neće oprostiti.

Galerija Elizabeth Taylor i Eddie Fisher na dodjeli Oscara 1961. godine Bob Hope, Elizabeth Taylor i Burt Lancaster na Oscarima 1961. Elizabeth Taylor i Eddie Fisher na dodjeli Oscara 1961. godine +6 Elizabeth Taylor osvojila je svog prvog Oscara 1961.

Oporavljala se od teške upale pluća koju je dobila tijekom snimanja "Kleopatre" i jedva preživjela, a jedva je preživio i njezin brak. Naime, na setu "Kleopatre" spetljala se s Richardom Burtonom, iako je bila u braku s Eddijem Fisherom, kojeg je pak otela svojoj prijateljici Debbie Reynolds nedugo nakon smrti svoga trećeg supruga Mikea Todda.

Nekoliko sekundi prije proglašenja pobjednice Elizabeth je Eddieju na uho šapnula kako zna da neće osvojiti Oscara, a onda je Yul Brenner otvorio omotnicu i izgovorio njezino ime.

Dvoranom se prolomio ogroman pljesak oduševljene publike, a Elizabeth je dlanovima prekrila lice, u potpunoj nevjerici. Eddie ju je otpratio do pozornice jer je još uvijek bila slaba, a filmska diva tada je održala jedan od najpoznatijih i najkraćih pobjedničkih govora u povijesti dodjele.

Ne znam kako izraziti svoju zahvalnost za ovo. Sve što mogu napraviti je reći vam hvala, hvala od srca, izgovorila je Elizabeth, jedva došavši do zraka.

Elizabeth Taylor osvojila je svog prvog Oscara 1961. Elizabeth Taylor osvojila je svog prvog Oscara 1961. (Foto: Profimedia)

Nikad nećemo saznati zašto je Akademija odlučila nagraditi baš ovu izvedbu obožavane glumice, ali Elizabeth je imala objašnjenje za svoju pobjedu. Točnije, vjerovala je da joj je sreću donijela haljina koju je nosila te večeri.

Za dodjelu je odabrala haljinu francuske modne kuće Dior iz kolekcije za proljeće/ljeto 1961. godine koju je dizajnirao Marc Bohan.

Haljinu modne kuće Dior dizajnirao je Marc Bohan Haljinu modne kuće Dior dizajnirao je Marc Bohan (Foto: Profimedia)

Kreacija od šifona i svile s ušivenim korzetom u donjem dijelu ima voluminoznu punu suknju, a u struku je naglašena pojasom u kontrastnoj nijansi zelene boje. Pojas je ukrašen ružičastom aplikacijom u obliku ruže, a donji dio haljine krasi zeleni vez s motivom cvijeća i insekata.

Detalji na oskarovskoj haljini Elizabeth Taylor Detalji na oskarovskoj haljini Elizabeth Taylor (Foto: Profimedia)

S obzirom na to da ju je proglasila svojom srećonošom, Elizabeth ju je narednih godina posvuda nosila sa sobom, a onda je 1971. godine odlučila kako joj se više ne da putovati s toliko odjeće i pozvala svoju asistenticu i blisku prijateljicu Anne Sanz da odabere što god želi iz njezine garderobe.

Etiketa na oskarovskoj haljini Elizabeth Taylor Etiketa na oskarovskoj haljini Elizabeth Taylor (Foto: Profimedia)

Anne je napunila dva kofera s odjećom filmske dive, uključujući i slavnu Diorovu haljinu za koju se vjerovalo da je odavno vraćena u arhiv modne kuće. Sve dok 2022. Anne nije otvorila svoje kofere procjeniteljima iz aukcijske kuće Kerry Taylor.

U haljinu modne kuće Dior ušiven je steznik U haljinu modne kuće Dior ušiven je steznik (Foto: Profimedia)

U njima je, između ostalog, pronađena pažljivo spakirana Diorova haljina, a s obzirom na to da je bila u fantastičnom stanju, stručnjaci su procijenili da desetljećima nije bila nošena.

U prosincu 2023. prodana je za nevjerojatnih 250 tisuća funti, a na aukciji je bila i Anne, koja se sa suzama u očima oprostila od kultne kreacije.

Elizabeth Taylor osvojila je svog prvog Oscara 1961. Elizabeth Taylor osvojila je svog prvog Oscara 1961. (Foto: Guliver Images)

Elizabeth Taylor: Jedna od prvih diva i prva glumica u povijesti s milijunskim honorarom Elizabeth Taylor u filmu 'Mačka na vrućem limenom krovu' Elizabeth Taylor Elizabeth Taylor i Marilyn Monroe - 5 +6 Elizabeth Taylor i Marilyn Monroe - 4

Grace Kelly u kultnoj haljini koja je postala simbol oskarovske elegancije Kostimografkinja Edith Head, najnagrađivanija žena u povijesti Oscara s osam osvojenih kipića Grace Kelly dolazi na 27. dodjelu Oscara u ožujku 1955. Haljina Edith Head koju je Grace Kelly nosila na filmskoj premijeri i Oscarima +3 Haljina Edith Head napravljena je od svilenog satena i ima pripadajući kaput

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju