Uređujući svoj dom iz snova u Prelogu u Međimurju, Danijela Židov vodila se mišlju da kuća bude kao jedan veliki dnevni boravak, a ne svaka prostorija strogo definirana za sebe. Tako je i u kupaonicu dodala elemente dnevnog boravka, slike i vazu, a ovim fantastično uređenim životnim prostorom dominiraju crna, smeđa i zelena boja.

Čak su i kuhinja i obje kupaonice crne što ovaj međimurski dom čini zaista posebnim i drugačijim. Uz tri glavne tamne boje, detalji su u bijelim, crnim, bakrenim i zelenim tonovima.

Velika sam ljubiteljica prirodnih materijala, prvenstveno drveta, pa ono i prevladava u prostoru. Pogotovo volim drvo u kombinaciji s metalom. Kao protuteža tamnom namještaju, na podu se nalazi troslojni hrastov parket s izrazito crnim šarama (izbjeljeni hrast, uljeni, rustikalni) tzv. seljački pod. Prostire se kroz cijelu kuću, osim u kupaonicama jer nisam htjela imati prijelaze (i u kuhinji je parket). Ispod je podno grijanje, priča Danijela Židov.

Stil uređenja ovog divnog, elegantnog i modernog doma od 130 kvadrata "odredila" je kuhinja.

U našoj obitelji moj suprug Ivica glavni je kuhar, tako da je kuhinju izabrao on. Čim ju je ugledao u Lesnini rekao je da je to ta i tako smo našli kuhinju. Iskreno, meni nije bila nešto jer realno malo koja bi žena izabrala ovu kuhinju. Em je crna, em je klasična (da ne kažem obična).

Dakle, moj zadatak je bio učiniti ju posebnom, dati joj malo "sjaja". Moj uvjet za kuhinju bio je veliki otok (poluotok) i da su na njemu ploča za kuhanje i sudoper. Zamisao mi je bila da taj poluotok bude centar obiteljskog života, mjesto gdje ćemo kuhati, usput se družiti, a ne biti izolirani i stalno okrenuti leđima, otkriva Danijela.

Lesninin projektant, dodaje, obavio je odličan posao što se tiče funkcionalnosti kuhinje. Na poluotoku se nalazi šest ladica, ugradbene kante za smeće i perilica, ploča za kuhanje i manji sudoper. S prednje strane su tri sjedeća mjesta i element za držanje posuđa za postaviti stol da se ne mora ići stalno u kuhinju. Svi elementi u kuhinji imaju zaštitu od prašine pa je time i održavanje olakšano.

Mada svi imaju averziju prema crnome, čišćenje je zapravo vrlo jednostavno. Kuhinja je od medijapana, premazana soft mat lakom otpornim na otiske. Ako ostanu otisci lako se uklone običnom vodom i sudoperom, ističe. Posebnost je i to što kuhinja ima dva sudopera.

Slika nije dostupna Garderobni ormar je san snova! Kristininu stanu u Kutini mnogi se ne mogu prestati diviti

Nisam htjela da mi se prljavo suđe povlači po poluotoku, pa sam dodala veliki sudoper na zidni dio. Tu odlažemo prljavo suđe, tako da je radna površina uvijek čista dok kuhamo. Na zidu je dekorativni kamen. Htjela sam ciglu, ali je suprug bio protiv, pa sam našla ovaj kamen sličan cigli.

Ploča za kuhanje udaljena je od zidova pa nemam problema s masnoćama od kuhanja. Ideja o bakrenim detaljima je došla od sudopera. Čim sam ga vidjela, znala sam da će se odlično uklopiti s crnom bojom. Da ne bude baš sve isto, našla sam na gnijezdo.hr-u visilice od gline i malo pomiješala sjaj bakra s crvenkastom glinom. Napa je Faberova. Jedva sam uspjela naći napu da paše uz kuhinju. Nosače za police napravio je moj suprug, jer mi originalni nisu bili lijepi. Kamen je također postavio suprug, opisuje Danijela. Najveći problem, nastavlja, bio je naći odgovarajući stol i stolice za blagovaonicu, a našli su ih također u Lesnini.

Osim što su neobičnog dizaina, klupa i stolice su također i udobni. Radi se o pravoj koži i hrastovini. Najviše pažnje zapravo privlače ove bakrene visilice iznad stola, kupljene preko Iprijevoz.hr-a. Kupila sam ih za kuhinju, ali su bile prevelike, pa sam ih preselila u blagovaonicu gdje su se super uklopile.

Osim visilica, pažnju privlači i okrugla polica industrijskog stila kupljena u online trgovini KaveHome.com.

Ona me je i povukla u industrijski đir uređenja, jer sam zapravo krenula s rustikalnim. Mada mi je jednako draga i ova na zidu, replika nekadašnjih ljekarničkih ormarića kupljena preko Iprijevoz.hr-a. Inače, taj dio mi je najdraži dio kuće i tu sam si smjestila baš neke meni posebne komade namještaja. Uz police, fenjer i stoličice iz Zare, vaze iz H&M-a te polica za cvijeće za koju mi je nosače suprug napravio, govori.

Maja Teklić i njezin zaručnik iz Sesveta dali su staroj kuhinji novi sjaj - 4 Nova boja - i kuhinja kao nova! Jedan potez dovoljan da stari ormarići zablistaju

Slika nije dostupna Kamin je divota! Zakoračite u stan u Jastrebarskom u kojem bismo voljeli provesti barem vikend

Na ulazu u dnevni prostor su velika, takozvana stajska vrata tako da se može po potrebi odvojiti od hodnika. Izradio ih je lokalni stolar, kao i sobna vrata i lajsne za parket, po Danijelinu nacrtu. Dnevnim boravkom dominira velika kutna garnitura tamnozelene boje s pripadajućim tabureom. Model je birao suprug Ivica, a Danijela je izabrala boju jer joj se tamnozelena činila najbolji izbor da zaokruži cijelu priču.

Naime, sad kad pogledam, rekla bih da mi je inspiracija bila stvoriti neku moderniju verziju šumske kolibe, da se, kad sam doma, osjećam opušteno kao u prirodi. Otud kombinacija drveta, zelene, crne, smeđe, bež. To su boje koje me podsjećaju na prirodu, otkriva. Stolić u dnevnom boravku bio je Danijelina ljubav, napravljen od starih hrastovih gredi, pa si je time, kako kaže, malo zakomplicirala život jer je sivu boju trebalo nekako uklopiti u cijelu priču. Tu su joj pomogle dvije prekrasne, talentirane dame sa svojim slikama. Dvije slike s noćnom tematikom nacrtala je jedna pretalentirana devetogodišnja djevojčica Lena Marie, a suncokret i plesačicu jedna malo starija djevojčica, jednako talentirana.

Kako ne voli svijetle boje, pogotovo bijelu, u cijeloj Danijelinoj kući postoje dva komada bijelog namještaja. S obzirom na to da su zidovi morali biti bijeli zbog tamnog namještaja, u kupaonicama si je dala oduška.

Prvo sam kupila crne sanitarije jer sam znala da hoću crne. Pločice nikako nisam mogla naći. Priznajem da sam prvo imala viziju bijelih, imitacija mramora kakve su danas popularne, ali se nikako nisam mogla prisiliti da ih kupim. Nisam ih nikako mogla zamisliti u cjelini s ostatkom interijera.

Onda sam u Špini našla ove pločice i to je bilo to. Stilski su se super uklopile jer je ovo kolekcija inspirirana metalima. Zelene su oksidirajući metal, antracit predstavljaju željezo. Slike i vazu sam dodala, jer nisam htjela da kupaonica bude samo kupaonica, nego da u njoj bude i elemenata dnevnog boravka, kaže Danijela Židov.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju