Stručnjaci odavno preporučuju da malo smanjimo unos mesnih specijaliteta i povećamo unos povrća. Uz ove poplete od graška, kukuruza i sira to uistinu neće biti problem. Toliko su ukusne da će bez problema na tanjuru zamijeniti i popularne faširance, a slobodno ih iskoristite i za fini povrtni burger.

SASTOJCI ZA POLPETE:

- 300 grama kuhanog graška
- 100 grama kuhanog kukuruza
- 100 grama ribanog tvrdog sira po želji (Parmigiano Reggiano, Grana Padano itd.)
- 100 grama krušnih mrvica
- 1 manji luk
- 1 veliko jaje
- šaka peršinova lišća
- sol, papar, čili i drugi začini po želji
- 4 žlice ulja za pečenje

Piletina u umaku od sira Brza piletina u umaku od sira koja se slaže s tjesteninom, krumpirom i rižom

Pužići sa sirom i šunkom Brzi pužići sa sirom i šunkom: Recept za slasno pecivo koje odmah nestaje s tanjura

PRIPREMA POLPETA:

1. U blender ili sjeckalicu stavite grašak, kukuruz, luk narezan na četvrtine, peršin i jaje. Usitnite sastojke na veličinu koju želite. Ako volite rahlije polpete, nemojte ih predugo usitnjavati, a ako pak volite guste i zbite, slobodno smjesu razradite dok se svi sastojci ne povežu u jednoličnu smjesu.

2. Smjesu iz blendera ili sjeckalice premjestite u posudu. Posolite, popaprite i začinite s drugim začinima po svom ukusu. Dodajte naribani sir i dobro promiješajte. Sada pomalo u smjesu počnite dodavati krušne mrvice uz miješanje, sve dok ne osjetite da je smjesa kompaktna i da ju možete oblikovati rukama.

3. Ruke malo navlažite vodom, zagrabite jednu veliku žlicu smjese, oblikujte je u kuglu i zatim dlanovima malo spljoštite. Napravljene polpete položite na tanjur. U dubljoj tavi ili nekoj drugoj zdjeli zagrijte ulje na vatri srednje jačine. Kada je ulje ugrijano, položite polpete u posudu i sa svake strane pržite nekoliko minuta dok se ne stvori lijepa korica. Nakon pečenja polpete položite na tanjur obložen kuhinjskim papirom kako bi se upio višak masnoće.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju