Ako ste (a tko nije) gledali film "Sam u kući 2", onda ste sigurno zapamtili jednu od najpoznatijih scena u filmu, onu u kojoj jednu od glavnih uloga imaju dvije bijele grlice prijateljstva.

U toj sceni Kevin McCallister od vlasnika dućana s igračkama, gospodina Duncana, na dar dobije dvije figurice grlica kao simbol neraskidivog prijateljstva.

Jednu od tih grlica kasnije odluči pokloniti dobroj gospođi s golubovima koju je upoznao u Central Parku kako bi joj dao do znanja da će njih dvoje zauvijek ostati prijatelji.

Upravo ta scena je, između ostalog, bila inspiracija gospodinu Željanu Banu da i sam krene izrađivati ovaj predivan ukras i simbol prijateljstva.

Inspiracija za ove grlice proizašla je iz same želje da napravim ukras za božićnu jelku u obliku ptičice. Sjetio sam se djetinjstva i ptičice koju mi je poklonila mama, no razmišljao sam kako to napraviti. Hoće li ptičica stajati ili sjediti u gnijezdu, a onda sam se sjetio filma "Sam u kući 2" i grlica.

Svim ljubiteljima nezaobilaznih božićnih klasika to je jedna od najpoznatijih scena samog filma. Dvije grlice označavaju prijateljstvo koje će trajati zauvijek. Tako je nastala ideja za ove grlice raširenih krila, ispričao nam je gospodin Željan.

Radi se, kaže, o grlicama koje nisu samo božićna dekoracija nego i idealan, jednostavan, ali i trajan poklon nekim dragim osobama.

Pastelna ružičasta sve je češći odabir prilikom kićenja božićne jelke Sanjam jedan ružičasti Božić: Ideje za netipično blagdansko uređenje doma

Slika nije dostupna Od 9 do 159 kuna: 10 komada za najlakšu blagdansku transformaciju kuhinje i blagovaonice

Na božićnoj jelci, ali i kao dio stolnih dekoracija izgledaju vrlo efektno te baš privlače pažnju. S druge strane, pokloniti nekome simboličan poklon kao znak prijateljstva svake godine podsjećat će nas na drage nam osobe i njihovo posebno mjesto u našim životima, kaže gospodin Željan koji se i inače bavi 3D printanjem, a to je metoda koju koristi i u izradi ovog ukrasa.

Kada printa, na printeru radi istovremeno dva para grlica, a cijeli postupak traje relativno dugo, preko tri sata.

Nakon toga slijedi grubo i fino brušenje jer je potrebno odstraniti potpore koje se moraju koristiti prilikom printanja krila, dodaje.

Svaka grlica obrađuje se pojedinačno, a materijal od kojeg su izrađene je tzv. PLA, odnosno vrsta "plastike"; ali baza materijala je škrob zbog čega je materijal biorazgradiv i ekološki prihvatljiv.

Slika nije dostupna Božićna soba na otvorenom: Terasa pretvorena u čarobni kutak kao iz filma o Djedu Božičnjaku

Vanilin kiflice Recept za prhke i prefine vanilin kiflice

Cijena para grlica je 30 kuna, a svi koji u svom domu žele ovaj simbol prijateljstva gospodinu Željanu možete se javiti putem njegove Facebook stranice.

Upravo preko društvenih mreža i preporuka najviše kupaca dolazi do njega, a oni koji kupe grlice, koje možete pogledati i u našoj galeriji, mogu učiniti isto što i Kevin.

Jednu grlicu zadržite za sebe, a drugu poklonite dragoj osobi koja za vas ima posebno mjesto u vašem životu i na taj način joj pokažite koliko vam ona znači, zaključuje gospodin Željan do kojeg možete doći i preko FB stranice 3D print by Zeljan.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju