Dvadeset i petog studenog Katarine, Kate i sve one čije ime proizlazi iz tog imena grčkog porijekla slave svoj imendan. Koje je značenje tog imena i koje su poznate Katarine, saznajte u nastavku teksta.

Značenje imena Katarina nije u potpunosti odgonetnuto. Sa sigurnošću se zna da ono ima porijeklo u grčkom jeziku. Jedna teorija pretpostavlja da ime dolazi od grčkog i bizantskog imena Haikaterine ili Hekaterine, vjerojatno povezana s Hakatom (Hekate – božica svijeta mrtvih).

Jedna je od pretpostavki da ono potiče od termina katarza, koji bi se mogao prevesti kao očišćenje, pa bi u tom slučaju Katarina bila "ona koja je čista". Drugo moguće značenje je ono koje kaže kako potječe iz grčke riječi ἐκάτερα (ekàtera), 'svaka'.

Latinizirani je oblik imena Catharina, a ono po tradiciji dolazi od grčkog ženskog pridjeva καθαρά (katharà), što znači 'čista, iskrena, neposredna'.

Martina Odgovorne i smirene: Kakve su osobe koje nose ime Martina?

Leone imendan slave 10. studenog Sretan imendan, Leone! Zanimljivosti o nježnom imenu moćnog značenja

POZNATE KATARINE

Katharine Hepburn

Catherine Zeta-Jones

Katarina Velika

Catherine Deneuve

Katarina Medici

Prema numerologiji, osobe koje nose ovo ime posjeduju sjajnu intuiciju. Imaju "takta" i ne reagiraju naglo, a njihova moć uvjeravanja uistinu je velika. Diplomatski su nastrojene i uvijek spremne za konstruktivan razgovor.

Kada je u pitanju posao, sjajno funkcioniraju u timu i omiljene su u društvu. Ne plaše ih nepoznate situacije i odvažno su nastrojene prema životnim izazovima. Imaju otvoren um, izraženu empatiju i u svakom trenutku znaju pružiti potporu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju