Na Netflixu se nedavno pojavila četvrta sezona popularne serije "Kruna", koja prati intrige britanske kraljevske obitelji, a u prvi plan stavlja mladu princezu Dianu. I dok su neke stvari potpuno izmišljene kako bi zabavile gledatelje i podarile dodatnu dimenziju uzbuđenja, druge prate stvarne trenutke iz njezina nevjerojatnog života.

Nakon gledanja devete epizode mnogi su se pitali: Je li princeza Diana uistinu to napravila na pozornici Royal Opera Housa u Londonu pred publikom?

U epizodi po imenu Avalanche vidimo princezu Dianu (koju glumi Emma Corrin) i princa Charlesa (Josh O'Connor) na baletnoj dobrotvornoj večeri.

Princeza se u jednom trenutku ispriča da mora do toaletnih prostorija, ali se zapravo potajno presvuče u svileni negliže i zapleše na pozornici operne kuće s Wayneom Sleepom (Jay Webb) na pjesmu  "Uptown Girl" Billyja Joela.

Princeza Diana i princ Charles - 1 Primjećujete li što nije u redu s ovom fotografijom princeze Diane?

Neočekivani potez šokira njezina supruga, a dodatno ga naljuti činjenica što publika podrži svaki Dianin plesni pokret gromoglasnim pljeskom.

Iako je danas teško zamisliti kako, primjerice, Catherine Middleton u javnosti pleše u oskudnoj haljini za svojeg supruga Williama, princeza Diana uistinu se popela na pozornicu u prosincu 1985. godine i profesionalno odradila koreografiju pred oko 2500 osoba u publici, inače dobročinitelja spomenute operne kuće.

Tada 24-godišnja princeza tjednima je u tajnosti vježbala koreografiju sa slavnim baletnim plesačem kako bi Charlesu priredila blagdansko iznenađenje netom nakon njegova 37. rođendana. Štoviše, stvarna priča još je zanimljivija od one prikazane u seriji.

Našli smo se u plesnom studiju u zapadnom Londonu. Princeza je nosila triko i štucne. Prva pomisao bila mi je previsoka je da bi plesala sa mnom. Svi će mi se smijati, ja sam visok 1,57 metara, a ona 1,80 metara,
otkrio je Wayne Sleep kasnije medijima.

Princeza Diana u Serpentinskoj galeriji 29. lipnja 1994. godine Princeza Diana: Haljina koja je uvela novu moćnu modnu kategoriju

No princeza je znala da će razlika u visini biti dodatni zabavni element na pozornici te se prepustila napornom vježbanju i treniranju koreografije koja je u sebi sadržavala elementa baleta i jazza.

U jednom trenutku ona me gurne, a ja ju tada podignem i nosim preko pozornice. Sjećam se da sam si u glavi ponavljao – Nemoj ispustiti iz ruku buduću englesku kraljicu, prisjetio se baletni plesač.

Princeza Diana Najdraža haljina princeze Diane koju je "kopirala" i Meghan Markle

Kada su se Diana i Wayne kasnije pridružili princu Charlesu na malom prijamu nakon nastupa, on se ponašao hladno. Tina Brown u biografiji princeze Diane ističe kako je odmah bilo ponižavajuće jasno da je princ Charles razočaran svojom suprugom.

Iako originalni ples nije bio snimljen, u medije je procurila informacija o Dianinu iznenađenju koje se tada okarakteriziralo kao kršenje kraljevskog bontona.

No osobe bliske kraljevskom dvoru zaključile su kako je princ Charles bio nezadovoljan jer je smatrao kako ga je Diana još jednom nadmašila po pitanju popularnosti i simpatičnosti u očima britanske javnosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju