Lajanje je karakteristično glasanje za pse, neki psi laju više, neki manje, neki laju jako rijetko, tek ponekad zalaju, a postoji i jedna pasmina koja uopće ne laje. Zbog građe grkljana, odnosno glasnica, ti psi ne mogu lajati na uobičajen način, ali to ne znači da su potpuno nijemi.

Naime, basenji, jedina pasmina pasa koja ne laje, proizvodit će zvuk sličan jodlanju kada je veseo i uzbuđen, ali i to se događa vrlo rijetko. Zbog toga je basenji idealan pas za stan, no svakako treba uzeti u obzir i da je zbog svoje naravi bolji izbor za iskusne vlasnike, koji znaju s ljubimcem koji ima vlastitu volju.

Po prirodi je dominantan i manipulativan, voli tjerati po svom te je pun energije i treba vlasnika koji će biti spreman na treninge i socijalizaciju, kao i na svakodnevno dobro protezanje nogu koje je basenjiju potrebno. Možda ne mogu lajati, ali ovi psi itekako mogu trčati. U parku će rado pokazati i koliko brzo mogu "galopirati" jer je basenji vješti trkač. Svakako treba pripaziti kada je u interakciji s drugim psima i djecom.

Osim što je tih, basenji je pas kojemu ne trebaju posebno održavanje i njega kada je njegova fina, gusta i sjajna dlaka u pitanju. To je pasmina koja se sama čisti, a krzno joj nema nikakav miris te se linja malo ili nimalo. Stoga se smatra idealnim psom i za ljude s alergijama.

Basenji je jedini pas koji ne laje Basenji je jedini pas koji ne laje (Foto: Shutterstock)

Basenji potječe iz Srednje Afrike, a ime te pasmine u slobodnom prijevodu znači mala, divlja životinja iz grmlja. Jedna je od vrlo starih i izvornih pasmina pasa, a pretpostavlja se da je izravni potomak egipatskog tesema, kako stručnjaci nazivaju oblik psa koji je vidljiv na egipatskim prikazima iz četvrtog tisućljeća prije Krista.

U prošlosti je imao reputaciju tihog i vještog lovca, a u Europu je iz Afrike stigao krajem 19. stoljeća. Ciljani uzgoj započeo je oko 1935. godine u Velikoj Britaniji, koja danas ima patronat nad basenjijem te se iz Britanije pasmina proširila po ostatku Europe.

Kao što i priliči potomku drevnog Egipta, basenjija krasi plemenit, elegantan i ponosan izgled kojeg karakteriziraju vitka građa te uspravne, velike uši. To je kratkodlaka pasmina koja najčešće dolazi u žutosmeđoj i crnoj boji te crno-bijeloj i crveno-bijeloj kombinaciji boja.

Basenji se ne ističe samo svojim plemenitim izgledom, već i veselom naravi, pa je i dobio nadimak vragolan s mačjim karakterom. Prijateljski je nastrojen prema svojim ljudima, pametan je, neovisan i poduzetan, ali nije spreman pokoriti se. Takav je basenji – svoj, nepokolebljiv, ali i vrlo zabavan i zanimljiv pas.

Basenji Kao što i priliči potomku drevnog Egipta, basenjija krasi plemenit, elegantan i ponosan izgled (Foto: Shutterstock)

10 najljepših kratkodlakih pasmina pasa na svijetu Štene vajmarskog ptičara Dalmatiner Bokser +7 Cane Corso

Pogled koji obara s nogu: 10 pasmina pasa s najljepšim plavim očima Sibirski haski Sibirski haski Vajmarski ptičar +7 Dalmatiner

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju