U osamdesetim godinama prošlog stoljeća snimljeni su neki od najpopularnjih plesnih filmova – "Flashdance" i "Prljavi ples" – u kojima su glavne uloge ponijele dvije Jennifer.

Jennifer Beals utjelovila je Alex Owens, ambicioznu djevojku koja danju radi kao zavarivačica u pitsburškoj čeličani, a noću nastupa kao plesačica u klubu Mawby’s bar. San joj je pak upisati u prestižnu plesnu školu te postati profesionalna plesačica.

Slika nije dostupna 10 neobičnih stvari koje niste znali o filmu 'Flashdance'

Iako se film nije svidio kritičarima, a Paramount je mislio da će biti totalni promašaj, kad je izašao u kina 1983. godine – publika je njime bila oduševljena. Na američkim kinoblagajnama zaradio je nevjerojatnih 200 milijuna dolara, osvojio je Oscara za najbolju pjesmu "Flashdance… what a Feeling", a Jennifer Beals pretvorio u internacionalnu glumačku zvijezdu.

Četiri godine kasnije slična je sudba zadesila Jennifer Grey. Mlada glumica iz New Yorka dobila je glavnu ulogu u malom nezavisnom filmu po imenu "Prljavi ples". U njemu je zaigrala Frances "Baby" Hausman koja provodi ljeto u obiteljskom odmaralištu Kellerman's te spletom neobičnih okolnosti počne učiti plesati od naočitog Johnnyja Castlea, u kojeg se i zaljubljuje.

Prizor iz filma Prljavi ples Odbijeni 42 puta: (Ne)očekivan razlog zbog kojeg zamalo nije snimljen “Prljavi ples”

Jennifer Grey i Patrick Swayze nisu se voljeli, pa su na snimanju izbijale česte svađe. Iza filma je stajala nezavisna kompanija Vestron Video koja nije imala dovoljno iskustava u snimanju filmova, a redateljska palica predana je u ruke redatelju Emileu Ardolinu, koji dotad nije snimio dugometražni film.

Unatoč svim izazovima, film je postao nevjerojatno uspješan. Ostalo je, kažu, povijest.

Kako danas izgledaju slavne Jennifer koje su bile kraljice plesnih filmova u 80-ima, provjerite u našoj fotogaleriji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju