Bebe prvih nekoliko mjeseci života uglavnom samo spavaju, jedu i kakaju. S četvrtim mjesecom života nastupa regresija sna jer bebe postanu svjesnije okoline i teže prelaze iz jednog ciklusa spavanja u drugi te se počnu buniti usred noći, tražiti dudu, mamu…

Neke bebe preskoče tu prvu regresiju, no onda u osmom mjesecu života počinje noćni disko kad zbog svijesti da mama i beba nisu jedno tijelo nastupa tjeskoba zbog razdvajanja od roditelja, kad ih muče zubići, kad počinju puzati i dizati se i sve bude zanimljivije od spavanja.

Ali neke bebe ne spavaju dobro od rođenja!
Kad se moja Mina rodila, prvih nekoliko mjeseci čudila sam se izreci „spava kao beba“. Moja beba budila se svakih 30 minuta, nekad bi protegnula to na 90 minuta, a kad bi odspavala 3 sata u komadu, mislila sam da se nešto dogodilo.

Imala je jako teške grčeve, plakala je nekad po 5, a jednom i 10 sati dnevno, teško je spavala od bolova, a ja joj nisam znala pomoći. Mislila sam da je najbolje rješenje nunati je i ponuditi joj da sisa, a onda bi to prečesto bilo kontraproduktivno jer bi se samo još više najela i još bi je više bolio trbuh… Nitko mi nije rekao za raspored i rutine.

Nisam mogla spavati kad beba spava jer mi treba dugo da zaspem, počela bih tonuti u san taman kad bi se Mina probudila. Ne znaš tko je bio nervozniji i uplakaniji, beba ili ja mama.

Očajna, iscrpljena i potpuno slomljena od nedostatka sna, tražila sam odgovore i načine kako da moja beba spava. Dok bi Mina spavala na meni, jer tako je jedino spavala, čitala sam knjige o spavanju beba, pratila različite grupe na Facebooku, strane savjetnice za spavanje, kupila sam čak tri online različita tečaja spavanja i naučila jako mnogo o spavanju beba.

Nisam znala mnoge korisne informacije. Ne znam zašto nas tome ne uče kad rodimo, zašto nam ne kažu nekoliko korisnih savjeta umjesto onog „spavaj kad beba spava“. Nisam mogla spavati kad beba spava jer mi treba dugo da zaspem, počela bih tonuti u san taman kad bi se Mina probudila. Ne znaš tko je bio nervozniji i uplakaniji, beba ili ja mama.

Ali znam što četiri mjeseca kroničnog nespavanja pored bebe koja stalno plače i ne spava učini mami – dovede je do stanja postporođajne depresije.

Otišla sam doktorici koja je savjetovala da se stanje treba riješiti, stoga sam osim sebi s terapijom paralelno odlučila pomoći svojoj bebi da samostalno zaspe, a da ne ovisi o meni u smislu da mora spavati na meni i da se mora uspavati sisajući.

Danas moja curica spava 11-12 sati u komadu, a ja već godinu dana gotovo svaki dan spavam osam sati. Jedino što nam omete san ponekad jest viroza. Sa zubićima smo imali sreću, kuc-kuc.

Ovo su savjeti kako da vaša beba bolje spava, a i neke činjenice koje će vam pomoći razumjeti djetetove potrebe:

1. Tek rođene bebe jako puno spavaju. Ne znaju razliku između dana i noći i polagano uspostavljaju cirkadijski ritam. Važno je da se beba preko dana izlaže svjetlu i buci, a noću mraku i tišini kako bi naučila kad je dan, a kad je noć. Većina beba lako prelazi kroz cikluse spavanja, a one koje se bore s grčevima, refluksom ili nečim trećim imaju problema usnuti… i onda postanu premorena.

2. Premorena beba spava teže od odmorne. Zvuči nelogično, zar ne? Sjetite se sebe kad se baš baš premorite, nekad ne možete zaspati jer ste prešli onu granicu pospanosti, a tijelo nikako da se opusti. Bebama se to dogodi ako preskoče samo jedan ciklus spavanja. Sasvim male bebe do nekog šestog tjedna budu budne tek 45 do 60 minuta, bebe s dva mjeseca 60 do 90 minuta. Budnost izvan toga vodi u premorenost.

3. Bebe nakon hranjenja trebaju podrignuti. Držite je uspravnom dugo, nekad i do 20 minuta, jer ako ne podrigne, možda će joj baš to smetati da se opusti i zaspi. Bebe s grčevima (a ima ih svaka peta beba) posebno je teško uspavati, no postoje neke pripravci koji pomažu, poput kapi Tiba, Simbex ili Lefax. Ako bebu hranite bočicom, uzmite obvezno bočice s filterom na vrhu (Dr. Brown ili Tommee Tippee) koje reguliraju zrak iz bočice i smanjuju mogućnost da se beba naguta zraka dok jede.

4. Swaddling ili povijanje beba još je jedna dobra praksa kod beba s Moorovim refleksom (trzanje ručica, od čega se budi) jer im pomaže da mirnije spavaju, tj. da se slučajno ne probude trzajem ručica. Najbolje je da dijete spava zamotano (swaddle) do 3. mjeseca, a kasnije ga stavite u vreću za spavanje kako se ne biste brinuli je li bebi hladno noću. S 4 mjeseca nema više zamatanja jer se beba okreće na bok.

5. Kod beba je bitno pratiti signale koji nam govore da se bebi spava, a to su:

- crvenilo kapaka i oko očiju
- beba se umiri i gleda u jednu točku
- beba grabi uši, trlja oči ili stavlja prste u usta
- beba jako pomiče noge (hiperaktivno)
- zijevanje
- plakanje je znak da je premoreno.

6. Prvo sređujemo spavanje po danu. San preko dana utječe na noć. Previše dnevnog sna, previše sna u krivo vrijeme (rano ujutro ili kasno popodne) i premorena beba znači i loš san po noći.
Za bebe u dobi od 4 do 6 mjeseci prvo dnevno spavanje ujutro ne bi trebalo biti dulje od 45 do 60 minuta. Zašto? Da se ne budi prerano ujutro znajući da će se ionako uskoro naspavati. Jednako tako neka zadnje dnevno spavanje po danu završi do 17 sati kako bi dijete bilo spremno za počinak u 19 sati. Sve to ne vrijedi za novorođenče koje nema još uspostavljen ritam niti zna razliku dan/noć te za bolesnu djecu kojoj treba i više sna i više maženja.

7. Što je beba veća, razmaci između spavanja se povećavaju. Trebate pratiti kad se bebi spava tijekom dana jer dijete ne smije biti premoreno. Prvi nap (dnevno spavanje) otprilike je 45 do 60 min od jutarnjeg buđenja za bebe do 3. mjeseca, sat i pol do dva za bebe od 4. do 6. mjeseca, odnosno od 2,5 do 3,5 sati za bebe do godine dana koje imaju dva dnevna spavanja.

Beba s 4 mjeseca ima razmake između spavanja sat i pol do dva ujutro nakon buđenja tj. 2 sata po danu. Ima 3-4 dnevna spavanja, ovisno o tome koliko traju (nama su bila 4 po 30 minuta najčešće), ali oni ne bi trebalo biti dulji od 2 sata u komadu (i ukupno ne više od 3i pol sata tijekom dana) da noću mogu odspavati 12 sati. Jer ako puno odspavaju po danu, noću ne trebaju san.

Od zadnjeg dnevnog spavanja ne bi trebalo proći više od 2 sata da je dijete u krevetu za noć za bebe od 4 do6 mjeseci, nekad 2,5 sata za bebe od 6 mjeseci, tj. 3 do 4 sata za dijete do godine dana. Postoje na internetu razne tablice okvirnih razmaka (nisu sve bebe iste, pa uz to treba pratiti signale pospanosti).

Mnoge žene sanjaju da postanu majke IVF sramota i grijeh: Zašto neki ljudi skrivaju da su dijete začeli "umjetno"?

Prelazak na dva dnevna spavanja događa se oko 7. mjeseca života, dok se prelazak na jedno dnevno spavanje obično dogodi iza navršene godine dana, nekad i s bebinih 15-16 mjeseci. Uočit ćete da je vrijeme za prelazak na manji broj dnevnih spavanja potreban ako bebi treba dugo da zaspi po danu ili ako se ponovo počne buditi noću nakon razdoblja cjelonoćnog spavanja.

Kad govorimo o bebama starosti 4-5 mjeseci, optimalno je da zadnje dnevno spavanje završi najkasnije u 17 sati kako biste dijete mogli staviti na spavanje oko 19 sati. Tek rođene bebe nemaju ritam i nerealno je očekivati da zaspe u 19 sati, većina beba na početku života noćno će spavanje započinjati oko 22 sata, pa čak i kasnije, sve je to normalno. Prva tri mjeseca bebina života samo je polagano učite dobrim navikama spavanja.

8. Bebe vole raspored i rutinu. Beba u kaosu će se i ponašati kao beba u kaosu.
Stoga je bitno što više držati se istog dnevnog ritma, kao i iste rutine pred spavanje koja je jako bitna da se bebu pripremi na spavanje.

9. Bebe pokušajte „buditi“ svaki dan u isto vrijeme. Recimo da je to 7 sati ujutro. Držite se te satnice kako biste lagano uspostavili ritam i raspored te kako bi se beba naučila nešto očekivati u određeno vrijeme. Nećete vjerovati kako bebe uskoro počinju raditi kao male urice. Moja curica svaku večer oko 19 sama traži spavanje, a nekad sam mislila da je to znanstvena fantastika. No treba samo biti ustrajan, već nakon nekih 7-10 dana beba će usvojiti rutinu.

10. Rutina pred spavanje neka počinje nekih 30-60 minuta pred planiran odlazak u krevet, ovisno o tome što sadrži. Neki roditelji kao dio večernje rutine kupaju bebe, drugi čije bebe ne vole kupanje to preskaču. Bitno je da je rutina svaki dan ista, istim koracima. Evo nekoliko primjera rutina:
- kupanje, presvlačenje, hranjenje, maženje, spavanje
- hranjenje, kupanje, presvlačenje, maženje, čitanje, spavanje
- presvlačenje, maženje, hranjenje, spavanje

Ako je cilj da beba spava u 19, rutina počinje u 18:30 i svaki je dan ista!

11. Iako većina savjeta ide u smjeru da hranjenje ne bi trebalo biti posljednji korak prije spavanja kako bi se beba oslobodila asocijacije „hrana = san“, neke bebe jednostavno vole uspavljivanje hranjenjem. Ono što vi možete napraviti jest pokušati da beba ne zaspi na cici ili bočici, već da gledate kad beba počne sklapati oči, izvadite cicu ili bočicu iz usta i pustite bebu da zaspi bez sisanja. Optimalno je ako je prije toga možete staviti u krevetić kako ne bi zaspala vama na rukama.

12. Bebe se često probude kad ih s ruku prebacujete u krevet jer nedostaje vaše topline. Stoga je zgodno probati malo zagrijati krevetić termoforom, a i staviti svoju majicu pored nje da joj miriše na vas.

13. Soba u kojoj beba spava neka bude zamračena. Male bebe nemaju još straha od mraka, ti se strahovi pojavljuju puno kasnije. Zadnje hranjenje pred san neka bude u prostoriji gdje beba spava pod prigušenim svjetlima (a svakako i neka tijekom noći kad bebu budete hranili ne budu upaljena jaka svjetla). Neki roditelji djetetu uključe mašinu s bijelim šumom (white noise machine) jer ono izolira zvukove iz okoline.
Soba ne smije biti pretopla, optimalno je od 18 do 22 stupnja.

Mina i mama Prvi put mama s 40 godina: Možda sam stara mater, al' sam sretna stara mater

14. Maknite sve deke, igračke i jastuke iz krevetića jer to bebi ne treba i može se ugušiti.

15. Kad ste savladali raspored, ritam i rutinu, bez obzira na to uspije li nakon toga vaša beba samostalno zaspati ili i dalje treba da ju ljuljate, mazite, nosite i hranite, savladali ste prvi korak. Nakon 10 dana istog rasporeda i rutine kod beba starijih od 4 do 6 mjeseci možete početi primjenjivati neke od tehnika takozvanog treninga spavanja.

16. Postoje različite tehnike, a ona najpoznatija CIO (cry it out) je najkontroverznija. Temelji se na tome da ostavite dijete u krevetiću samo i da otplače svoje te da se tako uspava. Osim što je to jako teško podnijeti roditelju, postoje određena mišljenja kako to nije zdrava opcija za dijete jer ih uči nemoćnosti i nesigurnosti. Stoga radije isprobajte neke blaže metode učenja samostalnog uspavljivanja, kao što je primjerice tehnika stolice.

Nakon večernje rutine stavite dijete u krevetić, a vi sjedite na stolici pored krevetića i mazite, tapšate dijete i govorite ššššš dok beba ne uspije sama zaspati. Možete joj ponuditi dudu da sisa i staviti je svaki put kad joj ispadne. Svaki dan pomičite stolicu što dalje od krevetića dok se za 10-14 dana ne maknete iz sobe. Postoji još niz tehnika, a jedna koja se isto pokazala dobrom jest da bebu na spavanje stavlja tata, a ne mama. Određeni dio beba manje zeza tatu, barem u početku.

17. Kad smo kod dude, ona je super tješilica i dobro služi uspavljivanju beba. Problem s dudom je što ona ispadne pa će kod beba ovisnih o dudi gubitak dude tijekom sna najčešće značiti buđenje usred noći. Kad su bebe veće i mogu same staviti dudu u usta, stavite ih 5-6 u krevetić da je lakše nađe u mraku.

18. Dobro je uložiti u kupnju baby monitora kako biste vidjeli spava li vaša beba, a da se pretjerano ne brinete.

19. Ako bebu presvlačite tijekom noći, radite to u mraku. Dosta beba ne treba dodatno presvlačenje noću, naravno osim ako se ukakila.

20. Tijekom presvlačenja, kao i tijekom noćnog hranjenja, ne komunicirajte s bebom ni glasom ni pogledom, ne pokazujte da ste spremni za akciju.

Još bi se puno toga moglo napisati o spavanju beba… kako uspavati blizance, kako uspavati bebu pored nemirnog drugog djeteta, što sa spavanjem u autu, na putu ili u vrtiću itd., no nadam se da će vam za početak neki od ovih savjeta biti korisni, da će vas malo utješiti, smiriti, usmjeriti…

I nemojte misliti da nikad nećete spavati. Svaka beba može mirno spavati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju