Imate li balkon koji je orijentiran prema sjeveru i mislite da ga možete iskoristiti samo za skladištenje stvari, razmislite opet. Svoj balkon možete transformirati u najpoželjniji dio kuće. Potrebno je samo pridržavati se nekoliko praktičnih savjeta.

Balkon smješten na sjevernoj strani svijeta može biti nepravedno zapostavljen. Vrlo ga često koristimo za odlaganje nepotrebnih stvari jer mislimo da je neupotrebljiv zbog nedostataka direktne sunčane svjetlosti. Ti se predmeti na kraju toliko nagomilaju da od vašega balkona nastane samo jedno veliko nepotrebno skladište.

Uz malo truda napravite praktičnu i upotrebljivu oazu mira ispunjenu zelenilom. Balkon na sjeveru može imati mnogo prednosti, a do malog savršenstva dijeli vas svega nekoliko jednostavnih koraka.

Balkonski prostor, kada je pravilno iskorišten može cijelu kuću pretvoriti u oazu ljepote i mira. Možete ga iskoristiti za obiteljska okupljanja ili za ispijanje crnog vina pod dekicom dok uživate u laganom povjetarcu tijekom ljetnih dana.

4 PRAVILA ZA UREĐENJE BALKONA NA SJEVERU

1. Odaberite pravi pod
Pod na balkonu koji je smješten na sjeveru treba znati odabrati pravilno. Imajte na umu da zime mogu biti prilično hladne i oštre, stoga pod treba odabrati tako da nam pod nogama ne bude ni prehladno ni prevruće.

Pločice su odličan izbor, pogotovo ako su kamene, no to nije nužno. Ima ih u raznim uzorcima te na jedinstven način mogu obogatiti prostor na balkonu. Svakako odaberite pločice koje se ne skližu.

Stevimira je balkon uredila sama Četiri i pol kvadrata slatkoće: Bjelovarski balkončić inspiriran ljepotom ljeta

Slika nije dostupna 10 koraka uz koje balkon postaje dnevni boravak na otvorenome

2. Odaberite pravi namještaj
Obično ''teški'' i veliki namještaj koči bilo kakav dolazak sunčevih zraka na vaš balkon. Stoga uvijek odaberite ''lagani'' namještaj i onaj kojemu neće smetati ako slučajno na njega padne kiša. Odaberite manji stol i stolce kako vaš balkon ne bi izgledao prezatrpano.

3. Odaberite prave boje
Odabir prave boje za vaš dom od velike je važnosti i morate unaprijed razmišljati kako uskladiti boje u svim prostorijama. Boje bi trebale biti odraz vaše osobnosti te se stopiti s ostatkom uređenja kuće.

Ako u sobu dopire nešto svjetlosti bez obzira na to što je balkon na sjevernoj strani, odaberite prozorski okvir  u svjetlosivoj boji, a ne u bijeloj, jer ćete tako dobiti nešto više topline.

Za pod možete odabrati pločice koje su ''živahne'' i u žarkim bojama. Jednako tako, možete odabrati kamene zidne pločice za vaš balkon kako biste postigli prirodan izgled.

4. Pravo cvijeće može učiniti  čuda
Vrlo je česta zabluda da su balkoni na sjevernoj strani dosadni i manje ''živahni'' jer su hladniji tijekom zime i nemaju toliko svjetlosti. Dobra je vijest da prostor možete oživiti s cvijećem koje ne treba direktno sunčevo svjetlo i koje može podnijeti hladniju zimu.

Samo se pobrinite da su biljke u manjim posudicama. Izbjegavajte visoke biljke jer ometaju protok sunčeva svjetla.

Fuksija je dobar odabir za balkone koji su u sjeni.

Begonije ne vole direktno sunce, a budući da su jako šarene, vaš će balkon dobiti na toplini.

Azaleja također dolazi u velikom rasponu boja, ali i veličina.

Držite li se navedenih savjeta i uz to odaberete pravu biljku, vaš balkon u potpunosti će se transformirati u pravu sjevernu krasoticu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju