Jedan od omiljenih domaćih ljetnih napitaka - sok od bazge, dobio je ozbiljnu konkurenciju. Ljekoviti sirup od cvjetova kadulje omiljen je, posebno u primorskim krajevima gdje raste samoniklo. Svoju verziju poslala nam je Lošinjanka Erika.

Osim eteričnog ulja kadulja sadrži kalij, kalcij i natrij, a u narodnoj medicini poznata je kao jedna od biljaka koja se najdulje korisiti.

Prema nekim napisima, čak ju je i franački kralj Karlo Veliki uvrstio u stroge propise, tzv. kapitulare, kao jednu od 72 biljke koje se moraju uzgajati u svim seoskim, gradskim i samostanskim vrtovima.

Za sirup od kadulje je najbolje brati vrhove koji su se tek rascvjetali jer sadrže najviše aktivnih i ljekovitih sastojaka

Lijek je za razne bolesti, o čemu svjedoči i njezin latinski naziv salvia, što znači 'spasiti'. Ta čudesna biljka u mnogim hrvatskim krajevima raste samoniklo, kao npr. u primorju, odlično uspijeva i na kontinentu, a količina cvjetova kadulje koja je potrebna za ovaj recept vrlo se lako može uzgojiti i na balkonu.

U Hrvatskoj je zastupljeno petnaestak vrsta kadulje, među kojima su najvažnije Salvia officinalis, Salvia sclarea i Salvia triloba.

Za sirup od kadulje najbolje je brati vrhove koji su se tek rascvjetali jer sadrže najviše aktivnih i ljekovitih sastojaka.

Sastojci za sirup od kadulje:

  • 300 g cvjetova kadulje
  • 50 g limunske kiseline
  • 3 litre vode
  • 2,5 kg šećera

Priprema sirupa od kadulje:

  1. Cvjetove kadulje i limuntus zakuhajte te ostavite da odstoje 24 sata.
  2. Ocijedite kroz krpu, dodajte šećer i ponovno zakuhajte.
  3. Vrući sirup izlijte u boce i dobro zatvorite.
  4. Čepove prethodno dezinficirajte.

Pročitajte i recepte za druge domaće sirupe: Sok od bazge Birajte najdraži dodatak: Tri recepta za domaći sirup od bazge Sirup od maslačka Domaći sirup od maslačka: Ljekovita superhrana za koju ne morate izdvojiti niti cent Sirup od ruže Sirup od ruže: Recept za sok koji će voljeti i ljubitelji soka od bazge

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju