Osim eteričnog ulja kadulja sadrži kalij, kalcij i natrij, a u narodnoj medicini poznata je kao jedna od biljaka koja se najdulje korisiti.
Prema nekim napisima, čak ju je i franački kralj Karlo Veliki uvrstio u stroge propise, tzv. kapitulare, kao jednu od 72 biljke koje se moraju uzgajati u svim seoskim, gradskim i samostanskim vrtovima.
Za sirup od kadulje je najbolje brati vrhove koji su se tek rascvjetali jer sadrže najviše aktivnih i ljekovitih sastojaka
Lijek je za razne bolesti, o čemu svjedoči i njezin latinski naziv salvia, što znači 'spasiti'. Ta čudesna biljka u mnogim hrvatskim krajevima raste samoniklo, kao npr. u primorju, odlično uspijeva i na kontinentu, a količina cvjetova kadulje koja je potrebna za ovaj recept vrlo se lako može uzgojiti i na balkonu.
U Hrvatskoj je zastupljeno petnaestak vrsta kadulje, među kojima su najvažnije Salvia officinalis, Salvia sclarea i Salvia triloba.
Za sirup od kadulje najbolje je brati vrhove koji su se tek rascvjetali jer sadrže najviše aktivnih i ljekovitih sastojaka.
Sastojci za sirup od kadulje:
- 300 g cvjetova kadulje
- 50 g limunske kiseline
- 3 litre vode
- 2,5 kg šećera
Priprema sirupa od kadulje:
- Cvjetove kadulje i limuntus zakuhajte te ostavite da odstoje 24 sata.
- Ocijedite kroz krpu, dodajte šećer i ponovno zakuhajte.
- Vrući sirup izlijte u boce i dobro zatvorite.
- Čepove prethodno dezinficirajte.
Pročitajte i recepte za druge domaće sirupe: