Ako tražite nježan, aromatičan liker s biljnim notama i daškom mediteranske topline, domaći liker od cvijeta kadulje pravi je izbor. Ovaj tradicionalni recept koristi cvjetove kadulje u punom cvatu, a balansira ih slatkim sirupom i rakijom – savršen digestiv ili poklon iz domaće radinosti.
1 l kvalitetne domaće rakije (najčešće lozovača, a može i votka)
200 g šećera
1 limun narezan na ploške
1 vanilin šećer
Liker od kadulje - priprema:
Cvjetove ili listove kadulje pažljivo operite.
U veću steriliziranu staklenku stavite kadulju, šećer, limun i vaniliju po želji.
Ulijte rakiju i dobro zatvorite staklenku.
Staklenku ostavite na toplom i sunčanom mjestu (prozorska daska, balkon) najmanje šest tjedana.
Svakih nekoliko dana lagano protresite ili promiješajte sadržaj staklenke.
Nakon šest tjedana liker procijedite kroz gusto cjedilo ili gazu.
Ulijte u sterilizirane boce. Dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Dobar tek!
Savjet
Ako želite zdraviju varijantu, šećer djelomično zamijenite medom (dodajte ga nakon procjeđivanja, dobro promiješajte i ostavite još 1–2 tjedna da se sjedini).