Recept možete pronaći u nastavku.
Sirup od jagode - sastojci:
- 5 kg zrelih jagoda
- 700 g šećera
- 1,2 l vode
- šaka svježih listova mente
Sirup od jagode - priprema:
- Jagode dobro operite i ocijedite. Sitnite ih mikserom ili gnječilicom za krumpir dok ne dobijete kašu.
- U posebnoj posudi kuhajte šećer u vodi dok se potpuno ne otopi. U topli šećerni sirup dodajte listove mente – po želji ih lagano zgnječite da puste aromu – i prelijte preko usitnjenih jagoda.
- Smjesu poklopite i ostavite da odstoji preko noći na hladnom mjestu. Tijekom tog vremena jagode će otpustiti svoj sok, a menta će se infuzirati u sirup.
- Sljedeći dan smjesu propasirajte kroz gusto cjedilo ili gazu kako biste uklonili pulpu i listove mente. Dobiveni sok lagano zagrijte – dovoljno da bude vruć, ali ne da proključa.
- Vrući sok ulijte u čiste staklene boce, do vrha – tako da se lagano prelije pjena. Zatvorite ih gumenim čepovima ili steriliziranim metalnim zatvaračima.
- Pasterizirajte boce 30 minuta na 75 °C – primjerice, u pećnici, većem loncu s vodom ili pasterizatoru.
- Boce složite u košaru, pokrijte dekicom ili jastukom i ostavite da se polako ohlade. Kada se potpuno ohlade, spremite ih na tamno i hladno mjesto.
Provjerite naš bogati popis recepata za slastice s jagodama, a imamo recept i za džem od jagoda - i to bez šećera. Njime možete namazati palačinke mekane kao duša (imamo najbolji recept za palačinke), a preliti ih ovim sirupom.
Ovaj sirup možete dodati i u koktele - za vas smo pripremili i popis recepata za koktele.
Ako volite domaće sokove koji se tako dobro slažu s kockom leda tijekom ljeta - inspirirajte se receptima u nastavku.
Živjeli!