Domaći sirup od jagode
Domaći sirup od jagode (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

S kockicom leda, preko palačinki, u kolačima: Imamo odličan recept za domaći sirup od jagoda

26-05-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

U toplim danima nema ništa bolje od gutljaja domaćeg sirupa koji pršti okusom svježeg voća. Još kada mu dodate mirisnu mentu – dobit ćete savršeni spoj prirodne slatkoće i blage svježine. Donosimo vam tradicionalan, ali lagano moderniziran recept za sirup od jagoda s mentom koji će vas osvojiti već na prvu čašu. Nema konzervansa, nema umjetnih aroma – samo čisto voće, šećer, voda i listovi domaće mente.

Recept možete pronaći u nastavku. 

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi

Sirup od jagode - sastojci:

  • 5 kg zrelih jagoda
  • 700 g šećera
  • 1,2 l vode
  • šaka svježih listova mente

Sirup od jagode - priprema:

  1. Jagode dobro operite i ocijedite. Sitnite ih mikserom ili gnječilicom za krumpir dok ne dobijete kašu.
  2. U posebnoj posudi kuhajte šećer u vodi dok se potpuno ne otopi. U topli šećerni sirup dodajte listove mente – po želji ih lagano zgnječite da puste aromu – i prelijte preko usitnjenih jagoda.
  3. Smjesu poklopite i ostavite da odstoji preko noći na hladnom mjestu. Tijekom tog vremena jagode će otpustiti svoj sok, a menta će se infuzirati u sirup.
  4. Sljedeći dan smjesu propasirajte kroz gusto cjedilo ili gazu kako biste uklonili pulpu i listove mente. Dobiveni sok lagano zagrijte – dovoljno da bude vruć, ali ne da proključa.
  5. Vrući sok ulijte u čiste staklene boce, do vrha – tako da se lagano prelije pjena. Zatvorite ih gumenim čepovima ili steriliziranim metalnim zatvaračima.
  6. Pasterizirajte boce 30 minuta na 75 °C – primjerice, u pećnici, većem loncu s vodom ili pasterizatoru.
  7. Boce složite u košaru, pokrijte dekicom ili jastukom i ostavite da se polako ohlade. Kada se potpuno ohlade, spremite ih na tamno i hladno mjesto.

Dobar tek!

Provjerite naš bogati popis recepata za slastice s jagodama, a imamo recept i za džem od jagoda - i to bez šećera. Njime možete namazati palačinke mekane kao duša (imamo najbolji recept za palačinke), a preliti ih ovim sirupom. 

Ovaj sirup možete dodati i u koktele - za vas smo pripremili i popis recepata za koktele. 

Sirup od jagode Sirup od jagode (Foto: Unsplash)

Ako volite domaće sokove koji se tako dobro slažu s kockom leda tijekom ljeta - inspirirajte se receptima u nastavku. 

Sirup od jagode Sirup od jagode (Foto: Unsplash)

Sirup od nara Kao sok, preljev za palačinke ili u koktelima: Domaći sirup od nara možete koristiti na puno načina Napitak od mente Recept za sok od mente, tako dobro osvježava tijelo i dah Sirup od kadulje Sirup od kadulje: Domaći recept u kojem bazga ima opasnu konkurenciju Sok od bazge Bakin recept za domaći sirup od bazge, s njim se ne može pogriješiti Pjenušac od bazge Zamislite tople večeri uz čašu pjenušca od bazge, evo provjereni recept

Živjeli! 

Pročitaj još
Pročitaj još