Cvjetača je iznimno fleksibilna namirnica od koje se mogu pripremiti raznovrsni obroci. Od nje se može napraviti tijesto za pizzu, obogatit će razne juhe i variva, a može se pretvoriti i u vrlo ukusan pire kao prilog uz gulaše i razna druga jela od mesa.

Za razliku od krumpira koji u 100 grama ima 77 kalorija, u istoj količini cvjetače nalazi se pedesetak kalorija manje. Baš zato predstavlja idealnu namirnicu za sve one koji pokušavaju smršavjeti odnosno održati postojeću težinu.

Treba imati na umu da cvjetača ima vrlo neutralan okus, pa ako želite istinski uživati u ovoj namirnici treba joj produbiti okus. Primjerice, umjesto u običnoj vodi skuhajte je u povrtnom temeljcu. Začinite je omiljenom začinskom mješavinom, a dopustite si i kakav komadić maslaca ili nešto ulja.

Riža od cvjetače Ima samo 25 kalorija: Najlakši recept za finu "rižu" koja se skuha za nekoliko minuta

Sastojci:
1 manja glavica cvjetače
1-2 l povrtnog temeljca
1-2 žlice maslinova ulja
2-3 češnja češnjaka
sol i papar po želji

Priprema:
1. Zagrijte povrtni temeljac te u njemu skuhajte očišćenu cvjetaču narezanu na manje cvjetove. Temeljac bi trebao prekrivati cvjetove cvjetače djelomično ili u potpunosti.

Slika nije dostupna 300 kalorija manje: Trik za finu piletinu iz tave s kojom ćete biti siti pola dana

2. Što su cvjetovi manji, to će prije biti kuhani. Cvjetača bi se trebala skuhati za otprilike dvadesetak minuta.

3. Ocijedite cvjetaču od viška temeljca, ali ga nemojte bacati. Temeljac možete dodati umacima, varivima i juhama.

4. Štapnim mikserom pretvorite cvjetaču u pire.

5. Zagrijte ulje u tavi te na njemu prepirjajte sitno nasjeckani češnjak dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju. Pripazite samo da vam češnjak ne izgori, jer će vam pokvariti okus cijelog jela.

Punjena zelena salata Fini ručak pun proteina koji se složi za manje od 10 minuta

6. Ako želite potpuno kremasti pire prebacite češnjak s uljem u pire od cvjetače i dodatno izblendajte. Ako vam ne smetaju komadići češnjaka u cvjetači, sljubite sve sastojke običnom kuhačom.

7. Isprobajte pire te dodajte soli i papra po želji, kao i neku dodatnu začinsku mješavinu. Poslužite toplo kao prilog. Dobar tek!

SAVJET PLUS:
Ako više pažnje posvećujete količini ugljikohidrata koje unosite u organizam, ali ne i kalorijskoj vrijednosti hrane cvjetaču možete začiniti i s mlijekom te joj dodati maslaca i naribani topivi sir te tako dodatno produbiti okus pireu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju